På söndag, 28 maj,kan vi fira dubbelt upp. Stek en hamburgare till mamma, men glöm inte bort det viktigaste - termometern.
– Det ska vara 70 grader inuti. Vill man ha burgaren ännu saftigare ska det vara strax under 70 grader, då är det lite rosa, förklarar Agneta Karlsson på Burträsk Värdshus.
Med sex sortershamburgare på menyn så är hon en erfaren stekare. Dessutom vet hon hur en ostburgare ska tillagas för att bli så där härligt ostig.
– Dela köttfärsen i två delar, gör en botten med en grop i mitten och lägg dit osten. Gör ett lock av resten av färsen och tryck ihop ordentligt.
När detta är gjort steks burgaren på svag värme så att det göttiga längst in smälter ner ordentligt. Sedan, när den varma, ljuvligt doftande burgaren har placerats i sitt bröd, då trycker man till ordentligt.
– Osten ska sippra ut längs kanterna, då blir det bäst. Vi använder fyra sorters ost, den ena är Västerbotten, resten är hemliga.
Hon driver värdshusettillsammans med sambon Eilert From. När det gäller maten, och inte minst burgarna, så ligger deras fokus på det lokala. I Burträskburgaren (se recept) är det bara kött från bönder i trakten. Bröd, grönsaker, potatis … De försöker få tag i det mesta från producenter som bor nära.
Fast visst finns det undantag. Så länge det inte finns några bökande vildsvin i Burträskskogarna så kommer vildsvinsköttet i Skogsburgaren att ha sitt ursprung i södra Sverige. Men ska det vara älgfärs istället, då har innehållet i burgaren gått omkring och mumsat tallskott i trakterna runt Lycksele.
Det ska vara 70 grader inuti. Vill man ha burgaren ännu saftigare ska det vara strax under 70 grader, då är det lite rosa.