Fiket blev hennes levebröd

Monika Runesdotter har alltid tyckt om att baka. Nu har hon tagit steget fullt ut, öppnat fik i Norsjö och kunderna har redan hittat hit. ”Fikakulturen är stark här”, säger hon.

Mötesplats. Monika Runesdotter hade turen att få hyra en färdig lokal med inventarier och allt. Däremot har väggarna och miljön fräschats upp. Foto: Evelina Eriksson.

Mötesplats. Monika Runesdotter hade turen att få hyra en färdig lokal med inventarier och allt. Däremot har väggarna och miljön fräschats upp. Foto: Evelina Eriksson.

Foto: Foto: Evelina Eriksson.

Not Found2018-01-15 08:00

För knappt två år sedan startade Monika Klippgrändens bed & breakfast och catering i Norsjövallen. I samband med det började hon även med sommarkafé.

Det blev en succé och ledde till att Monika drabbades av separationsångest när det blev dags att stänga kaféet för säsongen.

För att ta det vidare kollade hon med fastighetsägaren om hon fick använda thairestaurangens gamla lokal som kafé på höstmarknaden i Norsjö.

Det fick hon och erbjudandet sträckte sig längre än så:

– Han sa ”då kan du lika gärna fortsätta att ha kafé här”, berättar Monika.

Först var hon tveksam. I så fall behövdes det även personal, då Monika bara kan jobba halvtid. Och skulle hon verkligen sälja tillräckligt för att hålla igång ett kafé?

Men tack vare den lämpliga lokalen och möjligheten att anlita personal från Monikas gamla arbetsplats Samhall vågade hon ta steget:

– Tryggheten med Samhall är att jag har skolat in två personer. Även om en är sjuk så är jag aldrig ensam.

Nu har hon varit igång i drygt en månad och det har gått riktigt bra. Norsjöborna har hittat hit och några är redan stamkunder.

Att den starka fikakulturen lever kvar är roligt, tycker Monika:

– Jag minns själv när jag var liten och följde morfars, det var lite högtidligt att gå på fik.

Cateringdelen betyder också mycket. Förutom till närområdet får Monika bland annat leverera till Malå, Arvidsjaur och Bastuträsk. Dessutom levererar hon till Ica i Norsjö.

På menyn står allt ifrån bullar, kakor och tårtor till smörgåstårta och mackor. Det allra mesta bakar Monika själv.

– Jag har alltid gillat att baka. Med en stor familj med många barn och som dagbarnvårdare i sexton år var det bara att baka.

Däremot har hon slagit bakut när folk har föreslagit att hon även ska börja servera mat.

– Det finns tillräckligt många matställen i Norsjö. Det här är ett fik, slår hon fast.

Nu återstår bara att bestämma vad fiket ska heta. På papperet heter det Klippgrändens fik, då det var billigast och enklast att behålla Klippgränd i företagsnamnet.

– I folkmun börjar det heta Monikas fik. Men vi får se, jag har inte satt upp någon skylt än.

Jag minns själv när jag var liten och följde morfars, det var lite högtidligt att gå på fik.

undefined
Godsaker. Monika får bland annat inspiration från tv-program och gillar även att testa sig fram när hon bakar. Foto: Evelina Eriksson.
undefined
Mötesplats. Monika Runesdotter hade turen att få hyra en färdig lokal med inventarier och allt. Däremot har väggarna och miljön fräschats upp. Foto: Evelina Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!