Färre lodjur i Västerbotten

Vinterns och vårens inventering visar att lodjursstammen blivit mindre än förra året.

Arkivbild: Scanpix

Arkivbild: Scanpix

Foto: Foto: Lina Andersson

Not Found2013-06-20 15:07

Det skriver länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande. Men det ska sägas att resultaten är preliminära och att slutrapporten kommer först i början av november.

– Siffrorna kan komma att justeras men redan nu är det klart att lodjuren är något färre än tidigare år, vilket innebär att stammen nu har den storleken som i har som mål för Västerbotten. Järvarna ligger idag vid länets miniminivå för sammen. Vargarna har som vanligt varit få men för ovanlighetens skull har vi nu en stationär varg i Junsele-trakten söder om Åsele, konstaterar Linda Backlund, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har konstaterat att det finns 28 familjegrupper (honor med ungar) i Västerbotten. Av dessa har två grupper rört sig både i Norr- och Västerbotten och fyra grupper har rört sig i både Västerbotten och Västernorrland.

– Lofamiljer som rör sig över länsgränser räknas till hälften in i varje län. Därför har vi i år 25 familjegrupper för Västerbottens del, säger Linda Backlund.

Länsstyrelsen har som mål att det ska finnas  mellan 18 och 28 föryngringar av lodjur i Västerbotten varje år.

Lika många järvar

Preliminärt har länsstyrelsen konstaterat att det finns 27 föryngringar (27 honor har fått ungar) av järv som berör Västerbotten och bedömer att stammen är ungefär lika stor som ifjol.

– I den preliminära rapporten redovisades 20 järvföryngringar i länet men under försommaren har ett antal så kallade barmarkskontroller utförts. Dessa har resulterat i att vi kan konstatera ytterligare sju föryngringar, säger Linda Backlund.

Enligt den nuvarande förvaltningsmodellen bör det finnas minst 26 föryngringar av järv i Västerbotten varje år.

En stationär varg

Tre olika vargar har rört sig i länet sedan i höstas, bedömer länsstyrelsen. En varg uppehöll sig under cirka två veckor i månadsskiftet oktober/november i trakterna strax väster om Lycksele. Det var förmodligen en skandinavisk varg med ursprung från Gåsborn-reviret i Värmlands och Örebros län.

I början av hösten 2012 bekräftades att två vargar rörde sig i området kring Junsele i Västernorrland och upp mot Åseletrakten i Västerbotten. Dessa vargar började revirmarkera senare under hösten och reviret döptes till Junsele-reviret. Paret bestod av en finsk-rysk tik och en skandinavisk hane från Acksjön-reviret i norra Värmland. Vargarna orsakade en hel del problem för rennäringen i området och i januari fälldes hanen under en skyddsjakt.

– Just nu känner vi inte till några fler vargar i länet än den finskryska tiken som förmodligen befinner sig i sitt revir kring Junsele. Vi får in en del vargrapporter men rätt många av dem visar sig faktiskt vara felaktiga, säger Linda Backlund.

Arkivbild: Scanpix
Arkivbild: Scanpix
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om