Lajv, som kan beskrivas som en interaktiv improvisationsteater utan publik, har ökat i popularitet under de senaste åren.
Tinah Ekwall, en av arrangörerna, har anordnat lajv i flera år och har sett hur attityderna förändrats.
– Det är en väldigt inkluderande hobby vilket gör att många vill bara med. Sedan har nog alla filmer och tv-serier inom fantasygenren de senaste åren gjort att folk fått upp ögonen för lajv, säger hon.
Lajvet äger rum i Tällberg utanför Norrlångträsk i slutet av augusti. Där finns en medeltidsby som förvaltas av Skellefteå Lajvimperium.
– Det blir mellan 40 och 60 deltagare. Alla får olika roller som de ska gestalta. Vi har fixat ett läger som vi ska bo i och skapat intriger och mål som ska lösas.
Skräck och mystik
Stämningen ska bli ”fantasy” med inslag av såväl skräck som mystik.
– Vi har skapat en handling som vi följer mellan fredag och söndag, dygnet runt. Det är allt från ryssar till magi, men också myslajv i värdshuset med tärningsspel och så. Det är ganska brett, säger Tinah Ekwall.
Lajvet är också inspirerat av historiska epoker.
– Vi har inslag från vikingatiden och renässansen.
Eftersom det blir en del skräck och mystik har de satt en 12-årsgräns för att delta, då med målsman. För att komma själv måste man ha fyllt 15 år.
Många teman
Skuggsagor har tidigare arrangerat lajv på många olika teman. Däribland zombielajv och 20-talsmiddagar med mordmysterier som i Cluedo.
– Vi är en grupp kompisar som har sysslat med det här sedan åtta år tillbaka. Det här är första gången vi testar fantasy, säger Tinah Ekwall.
Nya vänner
Personligen har hon varit lajvintresserad sedan tolvårsåldern, men gick inte på sitt första lajv förrän hon var 20.
– Men det var ganska direkt på. Jag fick fort många nya vänner och redan året efter började jag arrangera lajv själv.