– Det kan hända att en del flyktingar hamnar mellan stolarna, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark till Västerbottens-Kuriren.
Detta beror främst på logistiska problem som att flyktingar flyttar mellan olika anläggningar innan de hinner hälsoundersökas.
– Vi har inget perfekt system, säger Stenmark.
Han kan dock inte kommentera enskilda fall.
– Men det finns skäl till att vi erbjuder flyktingar hälsoundersökningar och de flesta som kommer hit vill bli hälsoundersökta.
Att någon med en så här allvarlig sjukdom hamnar mellan stolarna är dock ovanligt.
I det här fallet var det först när den unge upptäckte utslag som han sökte vård på en av länets hälsocentraler. Det visade sig då att han hade en hiv-infektion som inte var behandlad.
Hiv och aids ingår i smittskyddslagen vilket innebär att den måste rapporteras till smittskyddsläkaren i länet. Den som har hiv är också skyldigt att berätta det för den som han eller hon ska ha sex med eftersom det är en sjukdom som är sexuellt överförbar.
I dag finns det effektiva läkemedel och vid en väl fungerande behandling kan det göras undantag när det gäller informationsplikten eftersom risken för överföring av hiv då är minimal. Beslutet om undantag fattas av läkare. Den smittade är dock alltid skyldig att skydda sig då han eller hon har sex.
Förra året rapporterades 430 fall av hivinfektion i Sverige. De senaste tio åren har i medeltal 463 fall rapporterats per år. Huvuddelen av de nya fallen har smittats utomlands. I fjol var det enbart 16 procent som smittats i Sverige.
I Västerbotten har antalet rapporterade nya fall de senaste åren legat under 15 fall per år och har även en tendens att minska. I fjol rapporterades åtta nya fall i länet.
Monica G Engström/ Västerbottens-Kuriren