Det var här som de mest utsatta skulle få hjälp att ta sig ur sitt missbruk. Men verkligheten visade sig vara en helt annan. ”Hela rummet skriker knarkarkvart”, går det att läsa i en polisrapport.
I en rad reportagehar Norran den senaste veckan kunnat avslöja hur Libo care i Norsjö, istället för behandling, erbjöd förvaring och mediciner.
Och i centrum för detta står läkaren Markus Boman. Heltidsanställd vid Sunderby sjukhus beroendeenhet, men också ägare av det behandlingshem till vilket Sunderbyn skickar klienter.
Men att Markus Boman i och med detta sitter på dubbla stolar är inget som bekymrar landstinget. ”Han gör ett bra jobb som läkare och jag har inga betänkligheter kring hans företag”, sägerMarkus Bomans chef, Jeanette Nordberg, verksamhetschef för psykiatrin vid Sunderby sjukhus.
Det är ett anmärkningsvärt uttalande från en chef inom landstinget.
Markus Bomans bolag Libo care konkurrerar med hans arbetsgivare, Norrbottens läns landsting. Han har själv medverkat när patienter från Sunderbyn hamnat på hans eget behandlingshem. Han bedriver dessutom missbruksbehandling, så kallad LARO-behandling, både privat och inom landstinget.
Han har också skrivit in klienter i behandling och tagit betalt för sina läkartjänster hos Libo Care, samtidigt som han varit anställd av landstinget, vilket framgår av underlag till IVO-rapporter som Norran har läst.
Tillsynsmyndigheten IVO stängde med omedelbar verkan Libo cares behandlingshem i Norsjövallen. Här blandades personer som fått narkotikaklassade läkemedel utskrivna med sådana som inte hade det. Klienter talar om förvaring istället för behandling och polisen beskriver det som en ”knarkarkvart”.
Men om detta har landstinget alltså ”inga betänkligheter”, detta trots att det enligt landstingets egen policy är just Jeanette Nordberg i det här fallet som ska avgöra om Markus Bomans bisyssla kan vara förtroendeskadlig eller på annat sätt olämplig.
Vad som kan anses ”olämpligt” har vi uppenbarligen olika åsikter om.
Det är människor vi talar om här. Människor som lider och behöver hjälp, men som istället har placerats i en skattefinansierad "knarkarkvart" i Norsjö. De är de största förlorarna i det här spektaklet.
Libo care omsatte 21 miljoner kronor 2015. I huvudsak handlar det om skattepengar som kommunerna betalat in, varav Luleå kommun varit en av de största kunderna.
Man kan fundera på om de är nöjda med vad de fått för pengarna?