Emma Lundberg, 36, är forskare och universitetslektor vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, KTH, och Science for Life Laboratory, som är ett nationellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö.
Hon får priset för ”sin innovativa metod att kartlägga människans celler genom att på ett mycket ingenjörsmässigt sätt ta hjälp av allmänheten och deras nyfikenhet för att analysera proteiner och påskynda arbetet. Hon har gjort det genom att i datorspelet Eve Onlineintegrera ett minispel, ’Project Discovery’, med en vetenskaplig fråga.”
Tillsammans med ett team på 15 personer forskar Emma Lundberg på proteinernas funktion i celler och hon har lett arbetet med Cellatlasen sedan hon disputerade 2008.
Cellatlasen är en del av Human Protein Atlas-databasen, som är en fritt tillgänglig databas som innehåller information om alla människans proteiner.
Förenklat kan man säga att cellatlasen är en bildbaserad katalog över människans proteiner i celler.
– Jag tycker det är motiverande att resultatet av det vi gör, själva databasen, är fritt tillgänglig och används av 100 000-tals forskare världen över varje månad. Det känns kul att det vi gör används av så många andra och hjälper till att driva life science framåt, säger Emma Lundberg och fortsätter.
– Human Protein Atlas-projektet är på många sätt ett unikt projekt som gör det extra roligt att jobba med. Till exempel är det ett av Sveriges största forskningsprojekt där vi totalt är cirka 100 forskare som arbetar i team mot samma mål.
Varför är det viktigt att förstå proteinernas funktion i cellerna?
– Proteiner är de molekyler som utför flest funktioner i våra kroppar. För att kunna förstå hur människan fungerar, våra cellers biologi och även hur sjukdomar uppstår och bäst behandlas, är det viktigt att veta vilka proteiner som finns i respektive celler och vilken funktion de har.
SKR:skemiteknikpris består av en graverad silvertacka på 500 gram skänkt av Boliden och delades ut i fredags vid Berzeliusdagarnai Stockholm.