Elever om stöket på Baldergymnasiet: ”Skolan tonar ned problemet”

Elever vid både Balder- och Anderstorpsgymnasiet har signalerat att de ibland upplever skolmiljön som otrygg. Efter Norrans första artikel om ämnet som publicerades på webben under onsdagen upplevde några elever att Baldergymnasiet försöker tona ned problemen.

Foto: Foto: Lina Andersson

Not Found2016-10-05 19:25

Två tjejer som går på Baldergymnasiet, och har valt att vara anonyma, reagerade på att det inte framkom hur stora problemen är. I första artikeln berättade ledningen vid Baldergymnasiet att problemet delvis kan kopplas till trängsel. Efter renoveringen blev vissa korridorer smalare på grund av bredare elevskåp, exempelvis vid matsalen. Vid lunchtid kan en stor del av skolans 1 100 elever vistas samtidigt i lokalerna, varför trängsel uppstår.

– Skolan tonar ned problemet. Det har inget med utrymmet att göra. Det är när man går själv i korridoren och det inte finns några lärare eller så många andra i närheten som det händer. Och då känner man att man inte vill ta diskussionen för att man är i underläge, berättar en av tjejerna.

Hon säger att hon var med om att en kille daskade till henne på rumpan och att han och hans kompis sedan skrattade åt det hela.

– Det händer något nästan varje dag, till exempel att någon ropar efter en, typ ”snygging” eller ”nice ass”. Jag känner mig kränkt och trampad på. Det gör så att man inte vill gå ensam i korridoren, säger en annan av tjejerna.

Delad bild

De säger att de vet varför problemen har uppstått.

– Det blir kulturkrockar, och då är det viktigt att skolan informerar om vilka regler som gäller. Det var bra att skolan tog tag i problemet, men de måste göra mer, säger en av tjejerna.

Ulf Marklund, en av rektorerna vid Baldergymnasiet, håller inte med om bilden om kulturkrockar.

– Det är i första hand en fråga på individnivå. Vi har ett fåtal elever, cirka fem till sex stycken, som vi har haft individuella samtal med. Ibland så erkänner de direkt att det de har gjort är fel och lovar att bättra sig, och ibland måste vi ge dem råd hur de ska agera i framtiden, säger han.

Han hoppas att eleverna fortsätter att signalera om något är fel.

– Skolan är nog jobbig ändå, så jag hoppas de fortsätter höra av sig så vi kan jobba för att miljön ska bli tryggare.

Tjejerna säger att ni tonar ned problemen, hur ser du på det?

–  Vi har gjort saker för att få miljön tryggare och vi är nöjda med personalens insats. Men jag har all respekt för att eleverna känner så. Vi vill såklart ge en bra bild av skolan, men inte tona ned problemen. Jag hoppas ändå att de känner att vi jobbar med deras ärenden, säger Ulf Marklund.

Tjejerna säger att det finns elever som tycker att de ska låta problemet vara.

– De tycker inte att det är någon stor grej och det hade jag också tyckt om det hade hänt en gång. Men nu händer det ju varje dag. Jag ska kunna klä mig hur jag vill utan att få höra kommentarer, säger en av dem.

Anna Burstedt är en av rektorerna vid Baldergymnasiet.

– Vi har en god vuxennärvaro bland eleverna, mycket tack vare våra elevstödjare. De fångade upp detta blixtsnabbt.

Salah Shams, elevstödjare, var den som först nåddes av signalerna.

– Det är bland annat tjejer som upplever det som obehagligt när killar busvisslar och är kontaktsökande, egentligen inget ovanligt i den här åldersgruppen men i kombination med trängsel, och trängseln i sig, kan också upplevas som obehaglig, säger han.

För att undvika trängsel har skolan nu ändrat elevernas scheman.

Har någon händelse polisanmälts?

– Nej, vi har väl inte haft anmälda händelser, säger Ulf Marklund, också rektor vid skolan.

Sala Shams säger:

– Vi hade en anmälan. Det rörde en elev som upplevde att expojkvännen var hotfull.

Men Anna Burstedt tycker inte att händelsen ska kopplas till den allmänna otryggheten:

– Nej, det var en isolerad händelse, personen som upplevts hotfull var inte elev vid skolan.

Vilka åtgärder har ni satt in?

– Det handlar om individuella handlingsplaner för de inblandade eleverna, säger Anna Burstedt.

Stökig terminstart vid gymnasieskolor i Skellefteå: ”En del killar är lite väl på”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om