För andra säsongen odlar han ekologisk rybs i Frostkåge på fastigheten som han köpte 2015. I år odlar han på cirka 30 hektar.
Hemma i Skåne
Men ”hemma” för honom är 135 mil söderut, närmare bestämt i skånska Vollsjö. Där finns även familjeföretaget, ett ekologiskt jordbruk med 240 årskor, som han drivit sedan 1983.
Varför odlar du rybs i Frostkåge?
– Jag har alltid varit nyfiken på Norrland och behövde nya utmaningar och så är det lite spännande. Sedan blev det en gård till salu här i Frostkåge så jag köpte den, säger han.
Ute på rybsfälten sträcker sig de gula blommorna stolt mot himlen, men snart är blomningstiden över och rybsen ska mogna och strängläggas.
Kapar stjälkarna
– Då skär man av stjälkarna och lägger ut dom för att de ska mogna jämnare, förklarar Stefan Andersson och utbrister:
– Oj, så mycket humlor det är här. Det bådar gott för skörden.
Till hösten ska rybsen tröskas och torkas för att sedan gå till försäljning. På gården i Frostkåge finns en varmluftstork för ändamålet. Stefan säljer sitt frö till Lantmännen eller till Fodercentralen och säger att rybsen används till produktion av bland annat djurfoder och matolja.
Fastigheten i Frostkåge innefattar cirka 150 hektar åker och 45 hektar bete. Förutom rybs, så odlar Stefan Andersson även vall och korn.
Lång pendling
Han delar sin tid mellan Skåne och Västerbotten. Av årets tolv månader blir det i runda tal fyra i norr för hans del. Och om allt går som han tänkt, så kommer fälten i Frostkåge att lysa gula även framöver.
– Efterfrågan på ekologiska oljeväxter ökar och jag trivs bra häruppe så jag tänker fortsätta odla rybs.
Det blev det en gård till salu här i Frostkåge så jag köpte den.