TV-producenterna Jon Leck och David Wikdahl ligger bakom dokumentären, som har premiär i SVT i början av 2017.
– Vi skildrar händelsen utifrån Moders synvinkel. Han har varit i ett utsatt läge, kvarlämnad i Boliden helt ensam i sin väntan på svar. Både när det gäller uppehållstillstånd och varför han blev terroranklagad. Varför det blev som det blev, berättar Jon Leck.
Han fick idén om att göra en dokumentär efter att ha följt nyhetsbevakningen om Moders gripande.
– Att en i Boliden blivit gripen som misstänkt terrorist kändes som en så pass intressant att vi åkte upp på festen de anordnade. Det blev startskottet.
Turbulent tid
Dokumentären följer den turbulenta tiden efter terroranklagelserna, Moders kamp för ett uppehållstillstånd och sist men inte minst den långa väntan på svar från myndigheter.
– När man inte kan göra någonting, hur klarar man sig då? Hur tacklar man att bara sitta i ett år? Vi träffade flera i Moders närhet som sover genom dagarna för att få tiden att gå. Det är den typ av uppgivenhet vi mötte.
Dokumentärfilmarna försöker också ge svar på frågor som hittills varit obesvarade.
– Det var just efter terrordåden i Paris. Hela Sverige gick på tårna och läget var upptrissat. Det är ett stycke intressant nutidshistoria, säger David Wikdahl.
Allt stämmer inte
Han har grävt vidare för att försöka få svar på hur Moder kunde bli gripen.
– Det gick ut ett rikslarm, men mycket stämmer inte. De sa att han är 25 år och från Syrien. Moder var då 22 år och från Irak. Dessutom var hans namn felstavat. Och vem var det egentligen som skickade in bilden?
David poängterar att dokumentären inte är ett grävjobb i första hand, men utlovar ett par nya uppgifter.
– Det har varit svårt att få loss saker av Säpo, där det mesta hemligstämplat. Men vi har några exklusiva uppgifter som hjälper oss att förstå vad som händer just nu.