– Som det känns nu kommer jag aldrig att arrangera 2 days in Umeå igen, säger han till Västerbottens-Kuriren.
Festivalen är ett drogfritt arrangemang för ungdomar som är 13-17 år och omfattade ett flertal olika aktiviteter under helgen på Folkets hus i Umeå. I stort var festivalen uppskattad och fungerade bra. Men under discokvällarna på fredagen och lördagen anmälde totalt sex tjejer att de blivit sexuellt ofredade. Ofredandena ska främst ha skett i form av tafsande på dansgolvet. En av de misstänkta ska ha gjort sig skyldig till samtliga tre ofredanden på lördagskvällen medan det enligt polisen rörde sig om tre olika misstänkta personer för fredagens händelser.
Skedde sent
Fredagens disco fick stängas i förtid medan lördagens ofredanden skedde så pass sent att arrangörerna i samråd med ordningsvakterna och vakthavande polisbefäl gjorde bedömningen att det var bättre att stänga klockan 24.00, enligt ordinarie planering.
– Vi gjorde bedömningen att det skulle fungera bättre om besökarna kunde gå hem som planerat, att det skulle flyta på bättre så. Det var först vid klockan 23.00 som vi tog beslutet och då hade en del redan börjat dra sig hemåt, säger Söderström.
Liknande problem förr
På grund av liknande problem under festivalen hösten 2016 hade arrangörerna, Umeå fritid Unga, vidtagit en rad åtgärder inför helgens festival. Det släpptes in färre besökare på discokvällarna, fler personal från Umeå fritid Unga fanns på plats, det var fler ordningsvakter, det hade gjorts justeringar på dansgolven och det var generellt ljusare i lokalerna. Trots ansträngningarna upprepades problemen. Men arrangörerna har också varit noga med att uppmana besökarna att komma och berätta om de utsätts för våld, hot eller trakasserier.
– Det är sex unga tjejer som på grund av de här killarnas beteende inte mår bra idag. Det vill jag inte på något sätt ställa mig bakom. Därför vill inte jag stå som arrangemangsansvarig för festivalen någon fler gång, säger Söderström.
Omfattande arbete
Det var Söderström som drog igång festivalen för ett antal år sedan, men även om han inte vill driva den vidare så kan det bli så att någon annan tar över.
Sedan problemen under festivalen hösten 2016 har också ett mer omfattande arbete med normkritik i den öppna verksamheten och vid arrangemang dragits igång inom Umeå fritid unga. Ett nytt metodmaterial har tagits fram som syftar till att jobba med killars sätt att hantera vissa sociala situationer, deras attityder och värderingar. Än har metodmaterialet dock inte godkänts av Umeå fritid Ungas ledningsgrupp.
– Vi måste lyfta den här frågan och ta tag i problemet. Det är ändå så att det är när man är ung som man ska lära sig hur man beter sig, säger han.
Har polisanmälts
Han understryker också att det endast var fyra av de totalt omkring 2200 besökarna på helgens festival som betedde sig illa och att det är positivt att tjejerna som utsattes berättade om det så att det kunde polisanmälas.
– Jag tror att det är viktigt att de som har utsatt de har tjejerna för ofredanden får se att det blir konsekvenser av deras handlande och att man inte får bete sig så, säger Söderström.
Nathalie Hultdin// Västerbottens-Kuriren