När Norsjöprojektet startade i mitten på 1980-talet hade kommunen den högsta dödligheten i landet i hjärt- och kärlsjukdomar. Projektet blev framgångsrikt och ledde till att Norsjö blev en förebild för förebyggande folkhälsoarbete i hela Sverige.
För två år sedan återvände landstingets folkhälsoenhet till Norsjö för att fånga upp hur Norsjöborna ser på sin hälsa idag. Resultatet visade att mycket har förändrats. Inte minst är det fler som mår dåligt psykiskt.
– Det är ett väldigt stort problem. Om man har höga blodfetter kan man skriva ut läkemedel. Men situationen är ofta inte lika enkel om man drabbats av psykisk ohälsa, säger Dan Thorn, verksamhetschef vid Norsjö hälsocentral.
Han konstaterar att utvecklingen i Norsjö ser ut som i riket i övrigt. Det är i första hand kvinnorna som drabbas, framförallt de som är i övre medelåldern och de som är väldigt unga.
Enligt Dan Thorn finns det förmodligen flera förklaringar:
– Det kanske inte bara är arbetslivet eller bara privatlivet. Det kan vara kombinationen, att man inte klarar att lägga livspusslet. Våld i nära relationer är också en viktig del.
Nu har Norsjö kommun och Västerbottens läns landsting sparkat igång Norsjö 2.0, en ny satsning på hälsa och välmående i kommunen.
Satsningen består av flera delar. En del är Livsskolan, som vänder sig till personer som är eller riskerar att bli sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Upplägget är att deltagarna träffas i grupp och både får prata med professionell personal som arbetsterapeut och kurator och med varandra.
Stresshantering, sömn och näringslära är några av ämnena och deltagarna får även med sig små hemuppgifter mellan träffarna.
– Ibland behöver man få hjälp utifrån för att få det att fungera, konstaterar Dan Thorn.
Ett annat nytt grepp som testas i Norsjö är Västerbottens hälsoundersökningar för 30-åringar.
– Där tar vi hjälp av en digital plattform. Till exempel kan vi använda oss av videosamtal, säger Dan Thorn.
Hur Norsjö 2.0 faller ut återstår att se. Men målet är att den modell som nu testas i Norsjö ska spridas för att omfatta betydligt fler.
– Landstinget har gått in i det här med förhoppningen att övriga kommuner också ska få ta del av det, säger Dan Thorn.
Om man har höga blodfetter kan man skriva ut läkemedel. Men situationen är ofta inte lika enkel om man drabbats av psykisk ohälsa.