Som ordförande för Skellefteå kommuns tekniska nämnd får han via Norran veta de senaste siffrorna i den statistik som NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, presenterade på torsdagen.
Både positivt och negativt
Statistiken innehåller både positivt och negativt. Under 2013 noterades 260 personer som dog i vägtrafikolyckor. Enligt NTF är det den lägsta siffran på årsbasis i modern tid.
Utvecklingen är inte lika positiv när det gäller antalet omkomna fotgängare och cyklister.
”Negativt trendbrott”
– 36 personer har omkommit under årets sex första månader. Det är ett negativt trendbrott och den högsta siffran sedan 2007. Det är ett bakslag för trafiksäkerhetsarbetet, särskilt som vi vill främja att folk ska välja cykeln eller promenaden före bilen.
– Därför krävs krafttag för att skapa ökad riskmedvetenhet och tryggare trafikmiljöer för oskyddade trafikanter, fortsätter Johan Lindström, NTF:s generalsekreterare.
Kommunerna rangordnas
Dystert för Skellefteå är också NTF:s sammanställning kring den årligen återkommande ”Trafikskadeindex”.
Där rangordnar NTF samtliga kommuner baserat på folkmängd i förhållande till antal döda och skadade i trafiken och i fallolyckor (utomhus).
Skellefteå på jumboplats
922 inrapporterade olyckor under 2013 placerar Skellefteå på en jumboplats. Även Umeå och Bjurholm ligger i bottenskiktet.
Detta ska jämföras med Vingåker som har 6 olyckor eller Gävle kommun, som har 216 olyckor.
”Vi ska titta närmare”
Ola Burström, tekniska nämndens ordförande:
– Vi vet sedan tidigare att alla kommuner inte är lika duktiga på att rapportera in alla olyckor, utifrån vad som inkommer till sjukvården och polisen.
– Att Vingåker har 6 olyckor på ett år och Skellefteå har 922 vill man gärna titta närmare på. Det måste vi också göra efter sommaren, analysera siffrorna i detalj.
Här kan du läsa merom Trafikskadeindex hos NTF.