Programvaran kan finnas i bluffmejl från till synes legitima företag och myndigheter i form av en länk eller bifogad fil eller se ut som en programuppdatering. Den kan också hamna på datorn genom besök på smittade webbplatser.
Nu har polismyndigheten tillsammans med Nationellt it-brottscentrum och Europol sammanställt råd för hur du ska skydda sig och hur du ska göra om dina filer har blivit låsta.
TIPS
- Uppdatera dina programvaror regelbundet: I många fall kommer infektioner via skadlig programvara av att kriminella utnyttjar programfel i programvaran (webbläsare, operativsystem, vanliga verktyg med mera).
- Använd antivirusprogram: Dessa kan hjälpa din dator att bli av med de vanligaste typerna av skadlig programvara. Du kan alltid hitta många gratisvarianter av antivirusprogram. När du har laddat ned filer, scanna alltid av dem med programmet. Var noga med att inte installera program eller tillämpningsprogram på din dator som du inte vet var de kommer ifrån.
- Ladda bara ned programvara från pålitliga webbplatser: Använd bara officiella och pålitliga webbplatser och källor.
- Gör regelbundet säkerhetskopior av sådant om du sparat på din dator: Det finns en mängd högkvalitativa gratislösningar även för säkerhetskopiering. Även om du skulle drabbas av ett utpressningsvirus så har du fortfarande åtkomst till dina privata filer.
- Gör en polisanmälan: Om du har utsatts för utpressningsvirus, anmäl det till polisen och betalningsförmedlaren. Ju mer information du lämnar till myndigheterna, desto effektivare kan de rikta sig in på de farligaste kriminella organisationerna.
- Fråga din antivirusleverantör hur du låser upp och tar bort skadlig programvara: Det finns en mängd officiella webbplatser och bloggar som innehåller instruktioner om hur du på ett säkert sätt ta bort programvaran. Besök alltid den här sidan för att kontrollera om din enhet blivit smittad av ett utpressningsvirus som det finns gratis dekrypteringsverktyg för.