De allra flesta ändrar livsstil på flera sätt under semestern. Drygt 8 av 10 anger att de byter levnadsvanor när de åker utomlands på semester, och att vi dricker mer alkohol tillhör den absolut vanligaste förändringen. Det är fler män än kvinnor som ökar sin alkoholkonsumtion, och vi dricker även mer än förr. Det skiljer sig markant åt bland olika åldersgrupper när det gäller hur mycket vi dricker. Bland resenärer i åldern 41-50 år uppger 62 procent att de dricker mer alkohol under utlandsresan, medan det i åldersgruppen 66-79 år endast är 29 procent som konsumerar mer alkohol. Förutom alkoholkonsumtion så ökar även konsumtionen av nikotin, om än i mindre skala. 6 procent uppger att de använder mer nikotin.
Äter mer skräpmat
Att vi dricker mindre alkohol än hemma under vår utlandsresa tillhör dock den minst vanliga förändringen, endast 1 procent uppger att de minskar sin alkoholkonsumtion. En annan vanlig förändring många svenskar gör är att äta mindre hälsosam mat, 30 procent uppger att de äter ohälsosammare på utlandssemestern.
Rör på sig mer
Men svenskarna gör även positiva livsstilsförändringar. 23 procent tränar och rör på sig mer och det är en trend som har ökat stadigt sedan våren/sommaren 2016 då endast 8 procent tränade mer. Samtidigt är det en stor grupp som passar på att lata sig under semestern, 19 procent uppger att de rör på sig mindre. En annan uppåtgående trend är att vi sover mer i dag under utlandssemestern, 31 procent sover mer under resan medan bara 7 procent uppgett att de sover mindre. Hela 40 procent läser även mer under semestern och 18 procent använder sig mindre av sociala medier.