Men helt säkra på orsaken är de inte i patientnämnden.
– Vi diskuterar hela tiden varför ärendena ökar. Det har pågått i flera år. Jag tror säker att det ligger en hel del i att patienterna blivit mer medvetna om att de kan anmäla felbehandlingar och vart de ska vända sig, säger han.
Läkare ifrågasätts
Han tror också att en förändrad kultur kan ligga bakom.
– Sjukvården har blivit mer patientfokuserad. Patienterna ska kunna delta mer i vården och läkarens auktoritet ifrågasätts i större grad, säger han.
Han nämner också landstingets dåliga ekonomi som en anledning.
– Landstinget har fått sämre resurser från nationellt håll och kan inte hålla samma nivå som tidigare, säger han.
Få ärenden
Vid senaste sammanträdet i september gick nämnden igenom ärenden från tre månader. De var 216 stycken och tre tendenser togs upp: brister i kommunikation mellan vårdgivare, en plötslig stor ökning av ärenden vid psykiatrin framför allt vid NUS och svårigheter att få kontakt med vården.
– Tendenserna varierar alltid från period till period och det är svårt att säga något om de långsiktiga trenderna. Men något vi vet är att ärendena från den kommunala vården lyser med sin frånvaro, säger han.
Nämndens tolkning är att kommunerna är sämre på att informera patienterna om de rättigheter de har.
– På varje hälsocentral hittar du en broschyr om patientnämnden, men sällan på ett äldreboende. Det är en jättebrist, eftersom vi aldrig ser bristerna i den kommunala vården och inte kan göra kommunerna uppmärksamma på dem, säger han.
Informerar
Enligt äldreomsorgschef Ejja Häman-Aktell informerar äldreomsorgen om patientnämnden och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, på kommunens hemsida. Dessutom i samband med att man skrivs in i hemsjukvården och vid inflyttning i särskilt boende. Enligt henne distribueras årligen broschyrer i fickformat om patientnämnden till boendena.
– Vi tar del av patientnämndens årsrapporter och dialog i specifika klagomål. IVO ger också ut sammanfattande rapporter. Vi sticker inte ut enligt patientnämnden. Det är generellt få klagomål från kommunerna, säger Ejja Häman-Aktell.
Något vi vet är att ärendena från den kommunala vården lyser med sin frånvaro.
”Vi kämpar för de boende varje dag”