De anmälda arbetsskadorna har ökat årligen sedan år 2012. Förra året var antalet 267, jämfört med 109 år 2012.
I socialnämndens årsrapport drar man slutsatsen att ökningen sedan 2013 visserligen är stor, men förklarar den med ett nytt registreringssystem. Förra året frångick man den manuella hanteringen av anmälningar. Något man tror påverkat verksamheternas benägenhet att anmäla.
En förklaring Håkan Nilsson, kommunal, ställer sig frågande till.
– Den nya registreringsmodellen kan delvis påverka, men absolut inte allt. Oavsett är utvecklingen oroande. Antingen har vi en dramatisk ökning av arbetsskadorna, eller så har arbetsgivaren missat hundratals arbetsskador, vilket låter jättekonstigt.
– Arbetsgivaren bör i så fall ställa sig frågan hur de ska fånga upp dem som inte anmält, fortsätter han.
Håkan Nilsson tror att en troligare orsak till ökningen är faktiska problem med arbetsbelastning. På ett år har skador som kopplas till ”fysisk arbetsbelastning” mer än fördubblats. Samtidigt stiger sjuktalen för berörda yrkesgrupper.
– Kan det exempelvis bero på att riskabla arbetsmoment ökar, att man ensam utför insatser där man borde vara två, undrar Håkan Nilsson.
Margareta Hofverberg, kommunens äldreomsorgsklubb, tror även hon att en pressad arbetssituation påverkar.
– Jag skulle inte säga att arbetsmomenten i sig blivit farligare, faran ligger i att tempot ökat så mycket att risker uppstår.
– En annan faktor som påverkar kan vara att de som har hemtjänst i dag är sjukare än de var för bara ett år sedan. Det är en enorm skillnad. Att alla äldre ska hem från sjukhus inom 48 timmar har fått problematiska konsekvenser.
Margareta Hofverberg är kritisk till satsningen.
– Det är klart det är positivt för äldre att få komma hem om de får den hjälp de behöver. Men det är inte bra för vare sig personal eller äldre om de kommer hem utan anpassade sängar, hjälpmedel som behövs eller tillräckligt med personal.
Ska undersöka fallen närmare