Uppgifterna om de dödade IS-medlemmarna kommer från ett pressmeddelande från USA:s militära centralkommando. Förutom Sverige pekas även Saudiarabien och USA ut som planerade mål för terroristerna. Några närmare detaljer om vari terrorplanerna bestod framgår inte.
Totalt nämns fem tillslag i april och juni mot IS i Syrien och sex dödade krigare, varav flera namnges i pressmeddelandet.
USA uppger att en av IS-medlemmarna dödades den 12 juni. Denne kopplas till en IS-cell som ska ha planerat att slå till mot Sverige.
Den 24 juni ska ytterligare två individer med koppling till dessa planer ha dödats. Två dagar senare dödades den fjärde IS-medlemmen i samma cell.
Klara bevis
Att den amerikanska militären namnger alla deltagarna, och dessutom berättar var de planerade att slå till, är ett tecken på att man har haft mycket goda underrättelsekunskaper om personerna och vad de har sysslat med, säger Magnus Ranstorp.
– De hade aldrig nämnt Sverige om de inte hade haft mycket klara bevis, säger han.
Han anser att terroristerna måste ha tillgängliga medarbetare i Sverige – medarbetare som i så fall bör vara kända av underrättelseorganen i Europa.
Han tror att Sverige kan räkna med att hotet från IS kommer att finnas kvar länge.
– Vi har blivit måltavla successivt. Vi deltar ju i koalitionen mot IS. Samtidigt uppfattas vi som en svag länk i densamma. De kanske tror att attacker mot Sverige skulle kunna leda till polarisering i koalitionen, säger han.
Oförändrad hotnivå
Säkerhetspolisen känner till pressmeddelandet, men vill inte kommentera det i detalj.
TT: Känner ni till dessa IS-medlemmar som nämns?
– Vad vi känner till eller inte känner till är alltid svårt att berätta om för då skulle vi röja hur vi jobbar och det kan störa vårt operativa arbete.
TT: Det står att de planerade en attack i bland annat Sverige. Vad kan Säpo säga om det?
– Gällande de här enskilda uppgifterna hänvisar vi tillbaka till dem som lämnat dem. Vad vi generellt kan säga är att terrorhotnivån är oförändrad, den ligger kvar på en trea på en femgradig skala. Vi ser ingenting som tyder på att den kommer att ändras, säger Johanna Blomqvist.