Han säger att omkring 2 300–2 500 personer gick med i Pride-paraden på lördagen.
– Vi visste att cirka 700 hade anmält sig och vi tänkte att ”tänk om vi blir 1000 personer?”, men det blev alltså två till tre gånger så många. Det är ju helt fantastiskt. Vi är jätteglada och mer än nöjda, säger Pär Brubäcken och fortsätter:
– Jag fick nästan en tår i ögat då vi gick runt Brinken och jag såg hur långt tåget sträckte sig bakom oss. Det var jätteroligt att se folk titta och vinka till oss också. Det var väldigt trevlig stämning.
Han säger att det var bra uppslutning även på seminarierna på fredagen och WAD-galan på lördag kväll och den efterföljande festen.
– Förhoppningen är att det här kan vara ett årligt återkommande arrangemang. Det är ju roligt att det händer något även den här tiden på året, säger han.
Har varit öppen
Pär Brubäcken kom själv ut som homosexuell för cirka 20 år sedan.
– Hela samhället är ju mycket öppnare i dag och det har blivit mer accepterat. Från början så fanns ju bara Jonas Gardell och Jacob Dahlin som var öppna, och det fanns inte jättemånga att identifiera sig med.
Har du stött på några fördomar?
– Det kan jag inte säga att jag har gjort. Men jag har varit väldigt öppen, för då tänker jag att det inte finns något att skvallra om.
Hur öppet tycker du att Skellefteå är i dag?
– Jag tycker det är ganska öppet. Jag har kompisar som är öppna med vilka de är, men inte på arbetsplatsen. Jag tycker inte att man har skyldighet att berätta för alla, men det är trist att de inte ska kunna berätta vad de gör på fritiden. De döljer ju halva sitt liv. Så det är lite både och.
Pär Brubäcken jobbar inom skolan.
– Jag har märkt att ungdomar som inte identifierar sig utifrån heteronormen inte gärna kommer ut på gymnasiet. Det finns inga riktiga fördomar, men det är svårt att komma ut.