Vad skänker ett samhälle självförtroende och framtidstro? Att det finns jobb, bra skolor, ett brett kulturutbud och bostäder, är möjligen några saker som omedelbart dyker upp i tanken.
Men ett samhälle är aldrig starkare än dess förmåga att ta hand om sina svagaste. Rätten till kvalificerad sjukvård är inte bara en politisk fråga. Det är också en etisk fråga.
Just nu ser vi hur framtiden för Skellefteå lasarett skapar engagemang. Farhågan är att stängningenav läkarmottagningarna på öron-näsa-hals-mottagningen bara är början. En farhåga som historiskt har visat sig stämma.
Låt mig ta ett exempel.
Under nästan tio års tid jobbade jag som journalist i Västernorrland. Min bas var Sundsvall och Örnsköldsvik, och de sista sex åren fanns jag i Härnösand.
I Härnösand fanns en gång i tiden ett sjukhus. Det lades ner 2005. Men det var inte ett fullt utrustat akutsjukhus som då för 11 år sedan fick slå igen portarna. Nej, avvecklingen kom i etapper.
BB stängdes 1984, i mitten av 1990-talet försvann akutkirurgin, vissa delar av röntgen och administrationen. I slutet av 90-talet (1997 och 1998) försvann den psykiatriska slutenvården och mammografin.
2004 beslutade Landstinget i Västernorrland att Härnösands sjukhus skulle stängas. Sedan dess hänvisas Härnösandsborna till Länssjukhuset i Sundsvall.
Nu står nästa strid om sjukhuset i Sollefteå. En stad jag för övrigt också har bott i under en period i mitt liv. Där föreslås nu akutmottagningen att läggas ned.
Det här har fått befolkningen i Ådalen att protestera högljutt, bland annat genom två omtalade manifestationer med tusentals deltagare.
Man vet hur det gick i Härnösand.
Behovet av sjukvård brukar bli tydligt då man som mest behöver den. Det är ungefär som att försäkra sitt hus för en eventuell brand. I de allra flesta fall behöver man aldrig den där försäkringen.
Det betyder inte att man kan strunta i försäkringen.
Nu reser sig Skellefteborna. Det finns en begynnande rörelse som förstår var detta kan sluta.
De vägrar ge sig utan strid. Jag har respekt för det arbete som just nu utförs för att driva opinion i frågan och påverka politiker och beslutsfattare.
Jag får ofta samtal och mejl om just sjukhusfrågan. Fortsätt med det, vi är beroende av era tips.
Om ni fortsätter med det, så lovar jag att också Norran, som din lokala nyhetsförmedlare, naturligtvis ska dra sitt strå till stacken och göra allt vi kan för att belysa och granska denna ödesfråga.
+ Att svenska "Ghost" i fredags, helt oannonserat, släppte en ny EP.
- Att turerna kring Julian Assange fortfarande, efter fyra år, inte har fått sitt rättsliga avslut. I fredags meddelade Svea hovrätt att Assange ska vara fortsatt häktad i sin utevaro.
Behovet av sjukvård brukar bli tydligt då man som mest behöver den.