De tog vården under belägring

Det började som ett litet samhälles krav på värdig sjukvård och slutar med en länstäckande folkomröstning: ”Folket ska kunna utkräva ansvar under den valda perioden – det är otroligt viktigt."

Ingrid Oscarsson blev snabbt engagerad i Doroteaupproret. Foto: Privat

Ingrid Oscarsson blev snabbt engagerad i Doroteaupproret. Foto: Privat

Foto: Foto: Theodor Ekenstedt

Not Found2013-09-03 16:16

På söndag har precis 593 dagar passerat sedan ett par ortsbor satte sig i foajén på sjukstugan i Dorotea och förkunnade att de inte skulle lämna platsen förrän akutvårdsplatserna återinförts och en ambulans återigen fanns stationerad i Åsele.

Till en början var det inte en självklarhet att Ingrid Oscarsson skulle engagera sig i ockupationen. Hon hade familj som jobbade där och det hela kändes lite för nära. Så när de fem första personerna tog sina termosar och liggunderlag och marscherade ner till sjukstugan stod Ingrid vid sidan om.

Sedan landade insikten och Ingrid med flera förstod att det hela inte var provisoriskt. ”De har tagit våra platser och de kommer inte tillbaka.”

Plötsligt var det inte längre en sak att vara lite upprörd över, utan en nödvändighet.

– Vi fick klart för oss att det inte var något tillfälligt, de har tagit våra platser och de kommer inte tillbaka, säger Ingrid.

Belägringen växte, skiftgång startade och landstinget i sin tur förstod att ockupationen inte var något provisoriskt och för säkerhetens skull infördes förhållningsregler: inga kaffekokare, inga mikrovågsugnar.

– De hoppades nog att vi skulle ge upp då, säger Ingrid.

Men de gav inte upp och ockupationen pågår fortfarande. För Ingrid, som är pensionerad mellanstadielärare, kom vändpunkten när hon såg alla elever från sin gamla skola, både nya och gamla, från ettan till nian, komma in till sjukstugan.

– Det var en mäktig känsla att se småttingarna komma in och se att de förstod att efter fem så kommer de inte få någon hjälp.

Barnens engagemang blev en drivkraft för Ingrid, inte minst på grund av hennes övertygelse att en demokrati inte fungerar om inte invånarna är väl informerade.

– Det är svårt att ta ställning innan man vet. Man vill så gärna tro det bästa om de man röstat på i femtio år. Men man kan inte tro på något bara för att det upprepas gång på gång, säger hon. ”Det är så fantastiskt otroligt att dessa människor ska ha hand om nio miljarder.”

– Vi är alldeles fruktansvärt förskräckta på den låga nivån av argumenterande från de ledande politikerna. Det är så fantastiskt otroligt att dessa människor ska ha hand om nio miljarder och pytsa ut dem på rätt sätt. Skrämmande hur lite de kan, säger Oscarsson.

Upproret utvecklades sedan och blev en namninsamling. Nog många namn samlades ihop och en för liten del av fullmäktige ville avblåsa en folkomröstning.

I veckan arbetar initiativtagarna med att få länets alla invånare att förstå varför de ska rösta.

– Vi hade noll koll i början. Sedan begrep vi att detta gällde hela länet. Detta är inte bara en fråga som berör oss. ”På fyra år kan man hinna rasera precis vad som helst.”

– Folket ska kunna utkräva ansvar under den utvalda perioden. Detta är otroligt viktigt i den här representativa demokratindär man mellan fyra år får man ta vilka idiotbeslut som helst. På fyra år kan man hinna rasera precis vad som helst.

Hon menar att det är därför lagen om folkinitiativuppdaterades.

– Om inte annat rör alla för att visa politikerna att de är påpassade. De kan inte bara köra rakt på och vara arroganta.

Ingrid Oscarsson blev snabbt engagerad i Doroteaupproret. Foto: Privat
Ingrid Oscarsson blev snabbt engagerad i Doroteaupproret. Foto: Privat
Minst två personer övernattar på sjukstugan i Dorotea var natt. Foto: Doroteaupproret
Minst två personer övernattar på sjukstugan i Dorotea var natt. Foto: Doroteaupproret
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om