De ska börja göra lokal iscider

400 äppelträd är bara början för den norrländska cidern.

Foto: Carina Kvist

Foto: Carina Kvist

Foto: Foto: Theodor Ekenstedt

Not Found2013-11-23 00:37

Nästa år kommer 400 äppelträd att planteras i Bodbysund för att senare bli till norrländsk iscider. ”Klimatet för äppelodling och den naturliga kylan för tillverkning av iscider är perfekt”, säger Andreas Sundgren.

Platsen för fruktodlingen där finska, ryska och svenska äppelträd ska planteras, ligger i södersluttande läge mot den vackra Bureälven. Markägarna Carl-Johan och Linda Waller samt paret Michael Granberg och Annica Johansson kommer att driva äppelodlingen som är ett samarbete med Andreas Sundgren, Brännlands iscider.

– För oss känns det här som ett bra komplement till djurpensionatet som vi driver på gården. Vi hoppas att äppelodlingen ska leda till fler arbetstillfällen, säger Carl-Johan Waller.

Provträd

Andreas berättar att provodlingen på ett 50-tal äppelträd som företaget haft vid höga kusten nu är planterade i Bodbysund.

– Det är viktigt att äppelsorterna har olika egenskaper. Vår strävan är att hålla syrliga äppelsorter i botten. Dessa ska sedan blandas med de som har en strävare smak, förklarar Andreas.

För tre år sedan började han tillverka äppelvin hemma i Brännland. Med tiden har det blivit ett cidermusteri och produkten har utvecklats till ett dessertvin.

– Äpplena krossas och pressas till must. I en utomhustank ska musten frysas så att sockret koncentreras. Därefter sätts koncentratet på jäsning. Iscidern får därmed en hög koncentration av syra. Det är sött och friskt, förklarar Andreas.

Genom tidigare erfarenheter av produktutveckling i kombination med en dröm att ägna sitt liv åt god mat och dryck finns visionen att låta den norrländska iscidern gå på export.

Bra klimat

– Det naturligt kyliga klimatet lämpar sig väl för tillverkning av iscider. Vi har en lokal produkt som är unik och det finns intresse för produkten i andra europeiska länder, säger Andreas.

Enligt honom så kommer äppelodlingen att bli den största i norra norrland. Om tio år beräknas äppelträden ge full avkastning.

– Vi finns mitt i en potentiell isciderregion med en produkt som i framtiden kan hävda sig internationellt. Det är häftigt, säger Andreas Sundgren.

Foto: Carina Kvist
Foto: Carina Kvist
Foto: Carina Kvist
Foto: Carina Kvist
Foto: Carina Kvist
Foto: Carina Kvist
Foto: Carin Kvist
Foto: Carin Kvist

Andreas Sundgren, Brännlands iscider har tagit fram en ursprungsbeteckning för iscider som är den första svenska kvalitetsbeteckningen för iscider:

Iscider är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix.

Sockerkoncentrationen måste uppnås med hjälp av naturlig kyla.

Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent alkohol.

Mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gram per liter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om