Sedan starten har de haft två samtalsgrupper med sex män i varje och flera män som kommit in för individuella samtal.
– Vi är sju personer som ingår i teamet, tre från psykiatriska kliniken och fyra från kommunen. Vi har mellan två till fyra patienter per person just nu, uppemot 20 stycken, säger Olov Öhman, avdelningschef för psykiatriska kliniken avdelning syd.
Män som utövar våld i någon form; fysisk, psykisk, sexuell, ekonomisk, materiell eller latent, har ofta bevittnat våld i barndomen.
– Som regel så lär man in våldet då, socialiserar det och använder det på olika sätt när man blir äldre, säger Thomas Fredriksson, psykoterapeut på psykiatriska kliniken, som ingår i teamet.
Han understryker att definitionen av våld är sådant som ”skrämmer, skadar, hotar och kränker” en annan människa.
Motivation
Till Centrum för män kommer män som är motiverade att ta tag i sitt problem och vill förändra sig.
– Vi gör två till tre intervjuer först för att se om han verkligen är motiverad. Det är fasligt många som är involverade omkring en man som tar till våld och det är viktigt att han vill det för sin egen skull. Annars blir inte resultatet lika bra, säger Thomas Fredriksson.
Det har hänt att de har fått neka män som inte har velat göra en förändring för sig själv, utan för att de exempelvis inte vill bli lämnade av sin fru.
– Men männen i de två grupperna vi har haft har varit väldigt motiverade och vi har nästan inte haft någon frånvaro, säger Olov Öhman.
Men hur lätt är det att ta sig ur ett våldsamt beteende?
– Det är svårt eftersom det är ett mönster de har. Det går inte omedelbart, men vi ger dem nya verktyg så att de kan hantera sin ilska och lär dem att sätta ord på den. Männen som kommer hit brukar säga att de inte är vana att prata och att känna något annat än ilska, säger Thomas Fredriksson.
Efter att männen har avslutat sin kontakt med Centrum för män gör de en uppföljning efter tre och sex månader för att se hur det har gått.
Centrum för män har också ett nära samarbete med Centrum för kvinnofrid. Så när en man ringer in till mansmottagningen, så kontaktas hans partner också, och så erbjuds hon hjälp.
– Vi har fortlöpande kontakt med Centrum för kvinnofrid vilket innebär att vi snabbt kan få veta om våldet fortsätter. Då kan vi välja att prata med mannen. Men naturligtvis försöker vi göra det med stor försiktighet så att det inte drabbar kvinnan, säger Olov Öhman.
Det går inte omedelbart, men vi ger dem nya verktyg så att de kan hantera sin ilska och lär dem att sätta ord på den.