Hon är jämställdhetshandläggare på länsstyrelsen och jobbar med att stötta olika verksamheter. Enligt henne är kvinnor med funktionsnedsättning en grupp som är särskilt utsatt.
– Det viktiga att komma ihåg är att det inte sitter i personen som utsätts, utan i själva situationen som uppstår. Och vi kan alla hamna där. Jag kommer en dag att bli gammal, och jag skulle kunna råka ut för en olycka och få en funktionsnedsättning, säger hon.
Kvinnor med funktionsnedsättning behöver ofta förlita sig mer på omgivningen, vilket gör att de har en särskild utsatthet.
– Det kan handla om att någon möblerar om ett rum för någon som är blind, ställer fram mat så att någon med allergier påverkas, eller kanske väljer att slå på de ställen där personen har värk.
Den vanligaste förövaren är partnern, men det kan också ibland vara någon som är anställd för att ge vård och omsorg.
– Personen kanske inte tar hand om kvinnan, låter henne inte duscha och byta tröja, säger Maria Stefansson.
Hon betonar vikten av att fokusera på våldet, inte på funktionsnedsättningen, för de som möter utsatta kvinnor.
– Bemötandet är jätteviktigt. Det är viktigt att man lyssnar och inte lägger skulden på kvinnorna. Man ska prata om att det är fel det som personen gör, men man ska inte snacka skit. Ofta har kvinnan fortfarande en nära relation till personen och då kan det bli kontraproduktivt.