– Den typiska fortköraren är en typisk Svensson som tycker det är okej att köra lite för fort och dessutom tror att omgivningen delar denna uppfattning, säger Henriette Wallén Warner, trafikforskare vid VTI, Statens väg och transportforskningsinstitut.
Enligt en rapports från VTI om medvetna felhandlingarfinns flera orsaker till att vi kör för fort. Medvetna felhandlingar, som fortkörning och rattfylleri, utgör också huvudorsak till trafikolyckor, snarare än misstag och rutinfel.
Forskning visar att personer som kör för fort har en övertro på sig själv som förare. Detta innebär i sin tur att trafikreglerna inte behöver gälla för dem. Fler män, vanligtvis unga, än kvinnor och äldre brister i respekt för trafikreglerna.
En annan vanlig orsak är att de positiva effekterna av att köra fort överskattas medan de negativa underskattas.
– Trots detta tycker de flesta att det är okej att köra lite för fort men absolut inte att köra berusade. I hela samhället ser vi tidsvinst som en stor vinst, men vi överskattar väldigt mycket den tid man vinner. Oftast handlar det om enstaka minuter, säger hon.
Riskbedömningen är generellt låg.
– På samhällsnivå är trafikolyckor ett problem och naturligtvis en katastrof för den enskilde individ som drabbas, men vi lever i ett säkert land och kan köra 150–200 år i genomsnitt utan att råka ut för en allvarlig olycka. Varje gång vi kör utan att råka ut för något lär vi oss att det gick bra, även då vi kör fort, säger Henriette Wallén Warner.
En annan viktig faktor är att man tror att beteendet accepteras av andra. Samtidigt överskattar man antalet andra bilister som handlar precis som en själv. När VTI frågar varför förare kör för fort är svaret ofta att man tycker det är viktigare att följa trafikrytmen än hastighetsbegräsningarna.
– Men samtidigt tror vi att alla andra kör fortare än vad de gör och så höjer vi vår egen hastighet baserat på en helt felaktig föreställning, säger hon.
Tron på att andra kör fort gör att man inte heller får några skamkänslor när man trotsar trafikreglerna.
Sensationssökande personlighet kan också kopplas till medvetna felhandlingar i trafiken, liksom impulsivitet, fientlighet, aggressivitet och känslomässig instabilitet.
Henriette Wallér Warner tror att hastighetsöverträdelserna skulle kunna påverkas genom att öka bevakningen i trafiken.
– Risk att få böter är något vi tar med i beräkningarna som förare, men tyvärr upplever vi det som en lite låg risk även där, säger hon.
Varje gång vi kör utan att råka ut för något lär vi oss att det gick bra.