Det startade som ett projekt för 15 år sedan för att personalen ville kartlägga hur mycket patienter kommer ihåg från tiden på iva.
– En patient som legat sövd lever i någon sorts drömvärld där det kan vara svårt att veta vad som hänt eller inte hänt, förklarar Pernilla Unneby, undersköterska och en av dem som arbetar med dagböckerna vid iva i Umeå, i ett pressmeddelande.
Vid varje patientplats finns en dagbok och en digitalkamera som personalen ska använda för att dokumentera patientens vistelse.
– Många tankar och drömmar från tiden som sövd och vaken kan komma och kanske kan dagboken hjälpa till att bearbeta sjukdomstiden. Det blir lite terapeutiskt över det hela, säger Pernilla Unneby.
Värdefullt för anhöriga
När patienterna skrivs ut får de ta med sig dagboken hem.
– I de fall där det inte gått bra och patienten avlider är det ofta värdefullt för anhöriga att få en dagbok för att kunna gå tillbaka och få en bild av vad som gjordes, säger Pernilla Unneby.
De senaste åren har personalen legat lite lågt kring arbetet med dagböckerna, men till hösten gör man en nystart.
– Nu har vi en ny grupp som ska träffas en dag varannan månad och färdigställa dagböckerna. Kravet är att patienterna ska ligga inne minst tre dagar och vi gör nya böcker för patienter som vi tror behöver det, samt till alla barn och särskilt ömmande fall.