Militära hinderbanor utomhus är en trend som sprider sig över hela Sverige – och snart har Skellefteå fått sin första.
– Det är en motionsform som är på frammarsch. Det är bara att titta på alla tävlingar som anordnas inom det här. Det ligger i tiden, och det känns bra att vi är med när någonting är på gång och flugan inte har hunnit nå kulmen, säger Mikael Wiklund, ansvarig för Vitbergsområdet vid fritidsförvaltningen.
Hindren byggs just nu i Solkrafts fabrik och markarbetet ska slutföras så fort marken har torkat ordentligt.
– Vi kan inte utlova ett exakt datum för när den är klar, men om allt går enligt planerna borde vi vara klara vid mitten av augusti.
Rest för inspiration
Hinderbanan ska innehålla ungefär 12 hinder.
– Det är ganska traditionella hinder och vi har försökt att utforma dem på ett sätt som gör att du inte måste vara elitidrottare för att ta dig igenom den. De är förstås välkomna också, men får snarare satsa på att få en så pass bra tid som möjligt, säger Alexandra Miller, projektledare.
Hon och Mikael Wiklund har åkt runt till andra städer för att se hur deras hinderbanor är utformade.
– Vi har träffat ganska många olika personer för att avgöra hur svår banan ska vara eftersom vi själv inte har gjort det här tidigare. Vi har kommit fram till att vissa hinder blir lite väl svåra, så vi har fixat lådor eller klossar du kan stå på för att komma upp. Så de flesta kan fixa banan, med eller utan hjälpmedlen, säger Alexandra.
Inte för de minsta
Bland annat har elitidrottare inom Toughest-tävlingar rådfrågats om banans utformning, som är gjord för ungdomar och vuxna.
– Det finns ingen åldersgräns, men det är klart att det inte riktigt är för de minsta barnen. Det är lite som i en lekpark, fixar du inte att ta dig upp ska du kanske inte vara där, säger Alexandra.
Kommer det att anordnas tävlingar?
– Det är för tidigt att säga, men såklart hoppas vi att det ska bli så. Det är ingenting vi kan bestämma utan en förening måste kliva fram och ta tag i sådana arrangemang. Förhoppningsvis blir det populärt och då blir det ju tävlingar, säger Mikael Wiklund.
– Banan är utformad så att man kan tävla två personer samtidigt. Om du har en polare och vill hit på fritiden så kan ni tävla mot varandra, säger Alexandra Miller.