– Mottagningen i Skellefteå kommer inte att finnas kvar i sin nuvarande form, bekräftar Karin Lundström (S) ordförande i hälso- och sjukvårdnämnden, Västerbottens läns landsting.
Är lösningen permanent?
– Ja, men det pågår mycket arbete för att behålla det som går att behålla i Skellefteå och vi håller dörren öppen för att rekrytera läkare, anställda av landstinget, säger hon.
Öron- näsa- halsmottagningarna i Skellefteå respektive Lycksele går back ekonomiskt. En orsak är att man där uteslutande anlitar stafettläkare. Men budgetunderskottet gäller hela kliniken.
Läs mer om beslutet här.
Hur arbetar ni för att rekrytera fast läkarpersonal?
– Vi har gjort många försök. Vi har annonserat och även erbjudit stafettläkare fasta tjänster, säger Karin Lundström.
Hälso- och sjukvårdsnämndens målsättning var att minska andelen stafettläkare med 50 procent, generellt. Enligt Karin Lundström kommer man att klara en reducering med 30 procent.
Vad händer med personalen?
– Vissa kan vara kvar i en gränsverksamhet, till exempel medicinska sekreterare kan sitta och skriva oavsett var i länet de befinner sig och vissa behövs för andra jobb. Vi har ju brist på undersköterskor och sjuksköterskor och vi försöker lösa det på bästa sätt för alla.
När det gäller lokalerna i Skellefteå säger Karin Lundström att de ingår i den fastighetsöversyn som görs just nu.
Hon understryker att vissa delar, bland annat utprovning av hörapparater fortsatt kommer att finnas på alla tre enheter.
Vad vill du säga till de patienter som måste åka till Umeå?
– Vi arbetar för att se hela länet och nyttja dom möjligheter det finns för samordning mellan dom tre sjukhusen. Patienter kan få åka från Skellefteå till Umeå, men även från Umeå till Skellefteå och då kan det bland annat gälla en del operationer.
När stänger mottagningen i Skellefteå?
– Vi har stafettläkare där till och med den 15 juni, sedan upphör det.
Vi arbetar för att se hela länet och nyttja dom möjligheter det finns för samordning.