Burträskgårdarna: Vägen till hjärtat genom magen

Burträskgårdarna har haft en egen internationell matfest i miniformat. Initiativet välkomnades både av boende och de anställda med utländsk bakgrund: ”Det ger förtroende, tillit och vänskap.”

Susana Touati serverade bland annat två olika typer av filippinsk kyckling med torkad mango som tilltugg. Formarna blev snabbt tomma: ”Nästa gång blir det fisk.” Foto: Jonas Nilsson

Susana Touati serverade bland annat två olika typer av filippinsk kyckling med torkad mango som tilltugg. Formarna blev snabbt tomma: ”Nästa gång blir det fisk.” Foto: Jonas Nilsson

Foto: Foto: Jonas Nilsson

Not Found2017-09-29 17:58

Borden på Burträskgårdarnas äldreboende har dukats med alltifrån filippinska kycklingrätter till eritreansk bröllopsmat. Under tre dagar har de äldre fått ta del av ett matutbudet från åtta olika länder, däribland Chile, USA och Jemen.

Idén formades under ett av aktivitetsombudens möte, med inspiration från Internationella matmarknaden i Skellefteå.

– Äldreomsorgen jobbar mycket för att de äldre ska få leva livet på bästa möjliga sätt. Det här med aktiviteter är en del i den målsättningen, säger boendechef Tina Landström.

Läs också: Djurens dag på Burträskgårdarna

Initiativet mottogs med stor entusiasm. Många av de anställda har utländsk bakgrund och alla ställde upp för att bjuda på mat från sina hemländer.

– För att rymma alla vi har fått sprida ut det över tre dagar, säger Tina.

Vid ett av borden serverade Soley Crispin paella med kycklingkorv.

– Kryddan som gör färgen finns bara i Colombia. Min mamma har tagit hit den, berättar hon.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Förutom att de äldre får en chans till nya smakupplevelser gläds hon över den närmare kontakten.

– Det här ger förtroende, tillit och vänskap. Ibland kan jag tycka att några inte litar på oss, vi kommer från utlandet och en del har mycket frågor kring det, så det här blir ett sätt att lära känna varandra.

”Kommer sprida sig”

Under torsdagen var det idel glada miner. 93-åriga Anna Mariette tyckte att alla som bjöd på mat var jätteduktiga.

– Jag har aldrig varit med om sådant här tidigare.

Sara Lindberg, 92, tyckte om maten och variationen, men det var lite starkt jämfört med palt.

Ejja Häman Aktell, äldreomsorgschef i Skellefteå kommun, var imponerad.

– För min egen del kan jag säga att det är en smakexplosion. Det här är nog en fin upplevelse för många idag, säger hon.

Någonting att prova på andra boenden?

– Det kommer sprida sig till andra också, helt säkert.

Vi kommer från utlandet och en del har mycket frågor kring det, så det här blir ett sätt att lära känna varandra.

undefined
Här serverar Soley Crispin paella med colombianska kryddor till Weldit Mengstab, som bjöd på eritreansk Zigni. Foto: Jonas Nilsson
undefined
Susana Touati serverade bland annat två olika typer av filippinsk kyckling med torkad mango som tilltugg. Formarna blev snabbt tomma: ”Nästa gång blir det fisk.” Foto: Jonas Nilsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!