Enligt rapporten har antalet personer i Sverige som befinner sig i akut hemlöshet, alltså personer som hänvisas till härbärgen eller akutboenden, ökat med 130 procent jämfört med en rapport från 2011.
– Det är svårare för personer som har lägre ekonomiska förutsättningar att hitta bostäder. Det blir även svårare för socialtjänsten att ordna bostäder, det blir någon sorts sekundär bostadsmarknad, säger Charlotta Fondén, utredare på Socialstyrelsen.
I Skellefteå har antalet akut hemlösa ökat från sex personer till nio personer. Sammanlagt finns 105 personer i någon form av hemlöshet i kommunen. I den siffran inkluderas personer som till exempel bor i träningslägenheter eller har hittat kortsiktiga boenden på egen hand.
– Det är fantastiskt lite lägenheter att få tag i. Det är jätteknepigt, säger Pär Åhdén.
Han berättar att individ- och familjeomsorgen inte har några egna lägenheter utan måste förlita sig på Skebo och privata bostadsföretag och hyresvärdar.
– Skebo är en stor hyresvärd och det är klart att de hjälper till så mycket de kan.
Däremot har Skellefteå kommun få hemlösa i jämförelse med andra kommuner i landet, och lägst antal hemlösa procentuellt sett bland de västerbottniska kommuner som medverkar i rapporten.
– Vi ligger väldigt bra till och det må väl vara ett bra betyg för att vi gör så gott vi kan.
Pär Åhdén menar att orsakerna till hemlöshet har inte förändrats mycket över tid.
– Att man missköter hyresbetalningar, bråkar eller stökar och stör grannar till exempel. Det i kombination med att det blir svårare att få tag i lägenheter, säger han.
Det är fantastiskt lite lägenheter att få tag i. Det är jätteknepigt.