Bostadsbristen i Norsjö yttrar sig på flera sätt. Inte minst behövs det fler seniorlägenheter. Idag står ett 70-tal personer i kö för att få plats på Gästis och omkring 80 för att komma in på Klockarbo.
Sune Eriksson säger att det i många fall är samma personer som köar till båda ställena och bedömer kötiden till ungefär ett år:
– Vi håller på att uppdatera kölistan. Den ska sedan ligga till grund för den bostadsförsörjningsplan som kommunfullmäktige ska ta i mars.
Alternativ
Samtidigt är trycket hårt även på vanliga lägenheter. Det gör det än mer angeläget att politikerna ger direktiv till det kommunala bostadsbolaget om vad som ska byggas.
– Vi måste få beslut i vår. Med allt som krävs med projektering och upphandling tror jag ändå att vi kommer att behöva hela 2017 för det här, säger Sune Eriksson.
Till underlaget hör också den utställning som hölls tidigare i höst, där Norsjöborna fick rösta på var ett nytt hyreshus borde byggas. Många ville ha en placering nära hembygdsområdet.
– De yngre vill gärna att det blir nära sjön, medan de äldre ser nyttan av service nära centrum. Därför är det viktigt att politikerna tar hänsyn till vilka man bygger för, säger Sune Eriksson.
Problemet är att det är dyrt att bygga nytt. Det är också svårt att ta ut höga hyror i inlandet.
En ljusning är att det numera finns ett statligt investeringsstöd både till trygghetsboenden och vanliga bostäder.
– Det ställs ganska tuffa krav för att få stödet men möjligheten finns, säger Sune Eriksson.
Snart finns också en lokal hustillverkare i Bjurträsk, några planer på att anlita dem?
– Vi lever under LOU och kan inte anlita någon bara för att de finns på plats. Visst hade det varit bra om vi kunnat förlägga ordern till Bjurträsk men vi måste göra på rätt sätt. Men det är något vi ska se över.
De yngre vill gärna att det blir nära sjön, medan de äldre ser nyttan av service nära centrum.