Åklagare Peter Jonsson, som är förundersökningsledare, har i samarbete med Skelleftepolisen använt sig av så kallad bevisprovokation för att avslöja vem som skulle hämta det stora partiet med amfetamin som låg gömt i en skogsdunge utanför Burträsk.
Så avslöjades 33-åringen
Norran kan i dag avslöja hur polisen gjorde för att klara upp hanteringen av 3 312 tabletter amfetamin, som vägde totalt drygt 800 gram.
Förundersökningen visar på följande händelseförlopp:
Tisdag 9 september:Narkotikagömman hittas i ett skogsparti just utanför Burträsk. Under löv och gräs påträffas en gul plastpåse. Innehållet visar sig vara två större "äggliknande" föremål som är hårt lindade i plastfolie. Fyndet läggs tillbaka, polisen bevakar stället, det finns misstankar om narkotikabrott.
Onsdag 11 september: Fyndet beslagtas av polisen, det anses vara ett stort beslag och kan inte riskera att ”komma bort och ut på gatan till försäljning”. Tillfälligt läggs en annan påse med annat innehåll tillbaka och täcks över.
Torsdag 12 september:I samråd med åklagare Peter Jonsson beslutas om att genomföra en så kallad bevisprovokation. En gul plastkasse fylls med två emballerade ”plastfolieägg” som innehåller gula ärtor.
”Plastfolieäggen” förses även med så kallad bevissäkringspasta, som vid belysning av UV-ljus syns på hud och klädsel. Detta för att kunna säkerställa att gärningsmannen tagit i fyndet om denne skulle gripas något senare än vid själva knarkgömman.
Söndag 15 september:Polisen stoppar ett fordon där den 33-årige Skelleftebon sitter som passagerare i framsätet. På golvet i bilen, nedanför där 33-åringen sitter, ligger den gula platspåsen med emballaget med de gula ärtorna som polisen placerat ut.
Emballaget är delvis uppslitet, och de gula ärtorna syns. På polisstationen får 33-åringen genomgå en fotografering i UV-ljus, vilket visar att mannen varit i fysisk kontakt med emballaget.
Samma dag anhålls den 33-årige Skelleftebon.
Han har erkänt brottet
Så långt hur polis och åklagare gick till väga för att klara upp narkotikabrottet.
Den 18 september häktades mannen, och på torsdagen väcktes alltså åtal mot mannen.
Han har både vid häktningsförhandlingen och i förhör erkänt brottet.
Gömdes i skogsområde
– Jag har via en person som jag inte vill namnge skaffat cirka 2 000 tabletter och sedan gömt dessa i ett skogsområde utanför Burträsk. Jag gjorde det cirka en vecka innan jag greps av polisen.
– När jag såg att det var ärtor blev jag upprörd. Jag hade tidigare varit till gömman i skogen för att kolla och testa. Tabletterna var runda och gröna.
”Hyfsat högt straffvärde”
Åklagare Peter Jonsson säger:
– Det finns ingen annan som misstänks för delaktighet i det här, även om den åtalade inte själv körde bilen när han stoppades. Mängden når inte riktigt upp till att rubriceras som ett grovt brott, men det är ändå ett hyfsat högt straffvärde på detta innehav.
Ni gjorde en så kallad bevisprovokation, när knarket byttes mot ärtor. Ingen risk ni provocerat fram brottet?
– Nej, brottsprovokation är olagligt, att provocera fram själva brottet. Här har vi bara säkrat bevis för ett brott som är begånget eller ändå skulle ha inträffat. Och den åtalade har ju erkänt att han hanterat partiet med amfetamin, svarar Peter Jonsson.