Beteskris slår mot rennäringen – klimatförändringarna märks allt mer

Den här vintern är en av de värsta någonsin för renbetet. ”Att det blir dåligt i februari, mars är en sak. Men att det blir det redan från november har vi aldrig varit med om förr”, säger Jörgen Stenberg, ordförande i Malå sameby.

Not Found2017-03-10 11:27

Samebyn har vinterbetslandet i området mellan Norsjö, Lövånger och Robertsfors. Där har det i flera månader varit svårt för renarna att komma åt föda.

Först kom enorma mängder snö i oktober. Sedan följde regn, blidor och iskyla som gjorde att det tinade ihop till ett 20 centimeter stenhårt snölager.

– Det är en av de värre vintrarna, konstaterar Jörgen Stenberg.

Malå är långt ifrån den enda samebyn som känner av problemen. I år har 19 samebyar ansökt om katastrofskadeskydd från Sametinget.

Inget talar heller för att det ska bli bättre framöver. Tvärtom ser Jörgen Stenberg en tydlig trend, där läget förvärras i takt med att klimatförändringarna märks allt mer.

– De senaste tio åren har sju vintrar varit riktigt dåliga. Det finns ett samband med att de åren är de varmaste som uppmätts och att vintrarna blir varmare.

– Urfolken i de cirkumpolära områdena drabbas först och hårdast av klimatförändringarna och rennäringen är en del av det.

För Malå sameby har det akuta läget inneburit att det inte längre räcker med stödutfodring. I stället har man satt in helutfodring.

I takt med att förhållandena ändras kan även områden som idag inte är kärnområden få ökad betydelse för renskötseln, tror Jörgen Stenberg:

– Fokus ligger ofta på de lavhävdade hedarna, men det är de hänglavsbärande granskogarna som i alla tider varit renens livlina vid dåliga betesvintrar.

– Blir betesförutsättningarna nu konstant sämre på grund av varmare vintrar så måste skogsbruket ta det i beräkning när de klimatanpassar sin verksamhet.

De senaste tio åren har sju vintrar varit riktigt dåliga. Det finns ett samband med att de åren är de varmaste som uppmätts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!