Bedragare låtsades vara polischef

Skelleftebon hade att välja bland nio miljoner svenskar – och valde att bli polischef.

Vädjan på Twitter. Polischefen Håkan Alselinds namn användes av en Skelleftebedragare. Foto: POLISEN

Vädjan på Twitter. Polischefen Håkan Alselinds namn användes av en Skelleftebedragare. Foto: POLISEN

Foto: Foto: Hans Berggren

Not Found2013-10-29 06:26

Skelleftebon har genom åren dömts vid flera tillfällen vid Skellefteå tingsrätt för nätbedrägerier. Han har haft ute annonser, fått in pengar – men inte skickat några telefoner, datorer eller liknande varor.

I somras var det dags igen – men nu tog 29-åringen till nya knep för att blåsa folk på pengar.

Avstängd från Blocket

Eftersom har är avstängd från att annonsera på Blocket använde han sig av andra personers identiteter för att skapa sig en användare på den populära köp- och säljsajten.

– Jag har försökt att få det att se ut som att det är någon annan än jag som annonserar, berättade han vid rättegången i Skellefteå för några veckor sedan.

Använde polischefs namn

En av identiteterna 29-åringen stal var en polis: Håkan Alselind, som arbetar vid polisen i norra Lappland (Kiruna, Gällivare och Jokkmokk).

Håkan Alselind gjorde den häpnadsväckande upptäckten att hans eget namn förekom i Blocket-annonser:

– Det började med att en bekant ringde mig och sa att han sett min annons på Blocket. Sedan kom ytterligare ett samtal. Det var en märklig känsla, berättar Håkan Alselind för norran.se.

”Hör av dig till polisen”

På Twitter skrev han den 28 juli:

”Jag säljer ingen Mac! Hör av dig till polisen om du blir lurad och inte får någon Mac.”

Senare samma dag skrev på nytt:

”Nu är det någon som säljer en Macbook Air i mitt namn på Blocket. Kontaktade Blocket angående misstänkt bedrägeri i går kväll - ännu inget svar!”.

”Knappast en slump”

Håkan Alselind säger:

– Det kan ju kännas mer än en slump att han av alla människor i Kiruna – eftersom han la ut annonsen i Kiruna – valde just mitt namn.

– Jag misstänker att han valde mig för at få ett ökat förtroende om någon skulle kolla upp namnet, fortsätter Håkan Alselind.

Många blev drabbade

Allt fler polisanmälningar mot 29-åringen kom in till polisen, och den 25 september begärde åklagare Stina Westman att mannen skulle häktas vid Skellefteå tingsrätt.

Rättsprocessen blev riktigt snabb: eftersom utredningen var klar i samband med häktningsförhandlingen och mannen erkände samtliga brott, hölls rättegången samma dag.

Dömd till fängelse

Påföljden blev tre månaders fängelse samt att 29-åringen ska betala sammanlagt 13 500 kronor till de sex personerna som han lurade.

Kommande artikel: Psykologens förklaring till varför vi blir lurade.

Vädjan på Twitter. Polischefen Håkan Alselinds namn användes av en Skelleftebedragare. Foto: POLISEN
Vädjan på Twitter. Polischefen Håkan Alselinds namn användes av en Skelleftebedragare. Foto: POLISEN

Nätbedrägerier

År 2009 polisanmäldes 139 356 olika slags bedrägerier i Sverige. I fjol var siffran 163 436.

Även antalet fall som berör olika slags bedrägerier med hjälp av datorer, kontokort och via internet ökar också: drygt 52 000 brott anmäldes 2009 – och 60 597 i fjol.

Och kurvorna för 2013 visar på en uppskattad ökning med ytterligare 9 000 anmälningar.

Skelleftepolisens statistik visar att det visserligen kan variera lite från år till år, men att trenden är tydlig: det fortsätter att regelbundet komma in anmälningar.

Ser man till tre så kallade brottskoder – datorbedrägeri, bedrägeri med kontokort samt med hjälp av internet – så polisanmäldes 96 ärenden 2012. Sett till de två tidigare åren är det en 30-procentig ökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om