Tillsammans med sina klasskamrater i årskurs två lagar han mat till dagens lunch – 200 portioner. Konceptet, att gymnasieelever lagar en maträtt i skolrestaurangen är helt nytt i Skellefteå kommun. Enligt Doris Vikberg började det med en idé och ett förslag till ungdomsfullmäktige.
– Och sedan blev det ett kommunalt beslut, förklarar Doris Vikberg och tillägger:
– Halva klassen är ute på Skeria och lagar a´la´carte och halva klassen är här och lagar mat.
Hon säger också att det är ett helt nytt sätt att jobba på och att just den maträtt som restaurang- och livsmedelsprogrammets elever lagar till på Baldergymnasiet brukar ha en strykande åtgång, varje dag.
– Det är nog för att vi lagar den själva. Det är fräscht och nylagat, säger Isak Lindfors, en av eleverna, och fortsätter arbeta med fileérna som senare ska bli apelsinlax.
Han får nyttja sina kunskaper i matlagning, då han brukar arbetar extra på Bryggargatan och även har sommarjobbet säkrat på den restaurangen.
Emilia Lindfors skär aubergine och squash. Snabbt och säkert. Sedan åker grönsakerna ner i en gigantisk bunke.
– Det här jobbet är kul till viss del, säger hon.
Upplägget är att elever i årskurs 2 lagar maträtten måndagar och tisdagar och elever i årskurs tre på torsdagar och fredagar.
Arbetet i skolrestaurangen är strukturerat och uppdelat i olika stationer eller ansvarsområden mellan eleverna, på ett rullande schema. Vissa skär grönsaker och gör sallader, andra tillagar själva varmrätten och bakning av bröd är ytterligare en station.
– Arbetsdagen skulle inte gå så smärtfritt om inte personalen var så positiva till eleverna och beredda att hjälpa till. De visar till exempel olika maskiner, sedan har också den mat som vår personal lagar strykande åtgång, säger Doris Vikberg.
Den här dagen är det Anton Wikström som ansvarar för bakningen. Han lägger upp en deg för jäsning på ett stort bakbord och förklarar att det ska bli ett franskt matbröd.
Din plan är att arbeta som kock, men hur ser arbetsmarknaden ut?
– Jag har haft fyra praktikplatser och redan blivit erbjuden tre fasta jobb. Men det känns inte värt att avsluta utbildningen i förtid, säger han som svar.
Klasskamraten Hanna Bäcklund berättar om ett annat koncept på en skola i Norge.
– Där föder de upp lax som de filear och sedan säljer i handeln och dit vill vi gärna åka på studiebesök.
Förutom Baldergymnasiets nya restaurangkoncept, har även lokalerna fått en uppfräschning, där aspekten kring återvinning och miljöpåverkan finns med. I ett hörn av lokalen står nämligen Miss Piggy – en stor, aluminiumfärgad maskin.
– Alla matrester åker ner i Miss Piggy och ut i en stor tank. Sedan körs de till biogasverket och blir biogas, säger Doris Vikberg.
Hon har arbetat som lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet sedan 1994 och säger att intresset för utbildningen är stort, trots att den inte ger högskolebehörighet.
– Vi har 16 platser och 22 förstahandssökande till hösten och det går läsa extrakurser för att få behörighet till högskolan, säger hon.
Vad tycker du om det här konceptet?
– Det här är ju helt nytt, vi har bara lagat vår maträtt tolv gånger men det är jättepopulärt. Det är hemskt roligt och jag blir stolt, säger hon.
Vi har sexton platser och 22 förstahandssökande till hösten.