Familjen Dahlgren har ägt bageriet i 100 år, och det firar Christin Dahlgren med en utställning. Den blev en smula försenad och har bara visats en helg så här långt. Nu på lördag och söndag är sista chansen för den här gången, sedan stänger Lundbergska gården för säsongen.
– Men jag kommer att visa den för grupper även framöver, och kanske får den stå kvar även nästa sommar, säger Christin, som även är ordförande i hembygdsföreningen.
Köptes på auktion
Vebomarks kaféhistoria började egentligen 1902 när den dåvarande lanthandlaren köpte en granntomt och där lät uppföra en ny byggnad för kafé och bageri.
Men denna verksamhet gick dåligt och såldes 1917 på auktion. Köpare var Herman Dahlgren, då började familjens epok som företagare i byn.
Den lever än i dag när Herman Dahlgren den yngre liksom sin farfarsfar försöker livnära sig på företaget.
Finns än i dag
– Fast det är tufft att konkurrera med de stora bagerierna, säger hans mor Christin, som är ägare till bolaget, och ännu jobbar extra med mackor, smörgåstårtor och utkörning. Precis som hon gjort hela sitt vuxna liv vid sidan av jobb som lärare och vårdbiträde.
– Det är roligt och meningsfullt att bageriet finns kvar. Vi jobbar med utveckling men många nyheter måste läggas ner även om de blir populära, eftersom det inte går få lönsamhet.
– Nu i sommar provar vi att baka på dagen istället för på natten, och än har det gått bra.
Personal dök upp
Men tillbaka till utställningen. Christin har ställt samman gamla föremål, foton, tidningsklipp och fakta.
- Det har varit mycket folk och tittat hittills. Bland annat en kvinna som berättade att hon var piga i caféet. Av henne fick jag lite nya fakta att lägga till utställningen.
Från kaféet finns en del porslin bevarat liksom det charmiga lilla bordet med perstorpsplatta.
– Det har gjorts många slags produkter genom de hundra åren, säger hon. Utöver matbröd och fikabröd har det varit karameller och saft.
Hon visar verktyget för att hacka upp karameller i små bitar som bevisar detta.
Limpa som blev långlivad
Något som inte utgått är dock limpan, vars recept är från 1921 och som ännu bakas av bageriet. Den finns nu med i rekvisitan på utställningen.
Men försök inte smaka.
– Den är torkad, säger Christin och knackar på ytan. Det tog lång tid i svag värme för att få den konserverad utan att bli bränd.