Bageriet i Vebomark - här finns hela historien

I Vebomarks hembygdsgård serveras inte bara kaffe. Där bjuds också på en rykande färsk utställning om bagerihistoria.

Kaffet har serverats från detta porslin. På fotot är personal i kaféet, från vänster Edna Ervall, Astrid Dahlgren och en person vars namn är okänt. Foto: Yvonne Rönngren.

Kaffet har serverats från detta porslin. På fotot är personal i kaféet, från vänster Edna Ervall, Astrid Dahlgren och en person vars namn är okänt. Foto: Yvonne Rönngren.

Foto: Foto: Yvonne Rönngren.

Not Found2017-07-26 15:10

Familjen Dahlgren har ägt bageriet i 100 år, och det firar Christin Dahlgren med en utställning. Den blev en smula försenad och har bara visats en helg så här långt. Nu på lördag och söndag är sista chansen för den här gången, sedan stänger Lundbergska gården för säsongen.

– Men jag kommer att visa den för grupper även framöver, och kanske får den stå kvar även nästa sommar, säger Christin, som även är ordförande i hembygdsföreningen.

Köptes på auktion

Vebomarks kaféhistoria började egentligen 1902 när den dåvarande lanthandlaren köpte en granntomt och där lät uppföra en ny byggnad för kafé och bageri.

Men denna verksamhet gick dåligt och såldes 1917 på auktion. Köpare var Herman Dahlgren, då började familjens epok som företagare i byn.

Den lever än i dag när Herman Dahlgren den yngre liksom sin farfarsfar försöker livnära sig på företaget.

Finns än i dag

– Fast det är tufft att konkurrera med de stora bagerierna, säger hans mor Christin, som är ägare till bolaget, och ännu jobbar extra med mackor, smörgåstårtor och utkörning. Precis som hon gjort hela sitt vuxna liv vid sidan av jobb som lärare och vårdbiträde.

– Det är roligt och meningsfullt att bageriet finns kvar. Vi jobbar med utveckling men många nyheter måste läggas ner även om de blir populära, eftersom det inte går få lönsamhet.

– Nu i sommar provar vi att baka på dagen istället för på natten, och än har det gått bra.

Personal dök upp

Men tillbaka till utställningen. Christin har ställt samman gamla föremål, foton, tidningsklipp och fakta.

- Det har varit mycket folk och tittat hittills. Bland annat en kvinna som berättade att hon var piga i caféet. Av henne fick jag lite nya fakta att lägga till utställningen.

Från kaféet finns en del porslin bevarat liksom det charmiga lilla bordet med perstorpsplatta.

– Det har gjorts många slags produkter genom de hundra åren, säger hon. Utöver matbröd och fikabröd har det varit karameller och saft.

Hon visar verktyget för att hacka upp karameller i små bitar som bevisar detta.

Limpa som blev långlivad

Något som inte utgått är dock limpan, vars recept är från 1921 och som ännu bakas av bageriet. Den finns nu med i rekvisitan på utställningen.

Men försök inte smaka.

– Den är torkad, säger Christin och knackar på ytan. Det tog lång tid i svag värme för att få den konserverad utan att bli bränd.

Christin Dahlgren tittar till utställningen som visas i övervåningen på Lundbergska gården. Foto: Yvonne Rönngren.
Christin Dahlgren tittar till utställningen som visas i övervåningen på Lundbergska gården. Foto: Yvonne Rönngren.
Kaffet har serverats från detta porslin. På fotot är personal i kaféet, från vänster Edna Ervall, Astrid Dahlgren och en person vars namn är okänt. Foto: Yvonne Rönngren.
Kaffet har serverats från detta porslin. På fotot är personal i kaféet, från vänster Edna Ervall, Astrid Dahlgren och en person vars namn är okänt. Foto: Yvonne Rönngren.
Med det här redskapet kapades karameller fram. Det kan ha varit polkagrisar, för sådana har gjorts en gång i världen. Foto: Yvonne Rönngren.
Med det här redskapet kapades karameller fram. Det kan ha varit polkagrisar, för sådana har gjorts en gång i världen. Foto: Yvonne Rönngren.
Många mått och formar har varit sparade i bageriet, och här visas ett urval. Foto: Yvonne Rönngren.
Många mått och formar har varit sparade i bageriet, och här visas ett urval. Foto: Yvonne Rönngren.
Limpan vars recept är från 1921. Småkakorna närmast är skogshallonkakor som skapades på 30-talet. På fotot syns Astrid Dahlgren utanför caféet, troligen 40-tal. Foto: Yvonne Rönngren.
Limpan vars recept är från 1921. Småkakorna närmast är skogshallonkakor som skapades på 30-talet. På fotot syns Astrid Dahlgren utanför caféet, troligen 40-tal. Foto: Yvonne Rönngren.
Christin Dahlgren bjuder på bagerihistoria i sin utställning. Bordet och stolarna fanns i kaféet. Foto: Yvonne Rönngren.
Christin Dahlgren bjuder på bagerihistoria i sin utställning. Bordet och stolarna fanns i kaféet. Foto: Yvonne Rönngren.

Bageriets historia

1902. Lanthandlarna Per och Carolina Jonsson låter bygga ett fristående hus där de startar kafé och bageri.

1917. Bageriet säljs till Herman Dahlgren, som är bosatt i Gammelbyn, Lövånger.

1926 tar sonen Algot över. Han driver rörelsen tillsammans med hustrun Astrid.

1948 rivs gamla byggnaden och en ny uppförs på samma plats.

Algots söner Bo och Sune börjar jobba i företaget och det blir Sune som tar över 1968. Han driver företaget med hustrun Christin.

1976 läggs kaféet ner.

2002 flyttar bageriet till nya lokaler, det nedlagda slakteriet.

2008 avlider Sune och då hade sonen Herman redan börjat i bageriet. Han är nu platschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om