Avloppsvattnet kommer upp på tomten

Varje vår och och höst letar sig orenat avloppsvatten upp på Sture Lundmarks tomt på Strandvägen i Kåge. Det har pågått i drygt 30 år och än ser han ingen lösning.

I år har avloppsvatten stigit högre än någonsin på Sture Lundmarks tomt nere vid Kågeälven. På andra sidan älven syns reningsverket.

I år har avloppsvatten stigit högre än någonsin på Sture Lundmarks tomt nere vid Kågeälven. På andra sidan älven syns reningsverket.

Foto: Elisabeth Eriksson

Not Found2018-05-08 18:30
undefined
I år har avloppsvatten stigit högre än någonsin på Sture Lundmarks tomt nere vid Kågeälven. På andra sidan älven syns reningsverket.

I år började problemen helgen efter påsk och varje gång pågår det under två–tre veckor. Förra veckan bubblade och rann avloppsvattnet upp ur brunnen.

– Det fullkomligen forsar. Det har hänt att det varit så högt tryck att locket på nedstigningsbrunnen har lyft. Det måste ju ut någonstans, säger Sture Lundmark.

Han säger att problemet länge har påpekats för kommunen. Personligen tror han att det beror på att reningsverket har för liten kapacitet och att fler kunder har kopplats på.

– Det måste tas ett beslut högre upp. Pojkarna som jobbar på VVS kan inte göra något annat än det bästa av situationen och det är att låta det flöda över, säger Sture Lundmark.

Ovanligt mycket

I år har avloppsvattnet stigit högre upp än någonsin på tomten och när vattnet sedan sjunker undan ligger en gråbrun beläggning kvar i gräset.

– Det ser ju för jävligt ut.

Även grannar på gatan upplever problem år efter år.

–  Under Cryptosporidiumsvängen sökte ju kommunen en syndabock, men här står de och spolar ut avloppsvatten dygnet runt. Det blir så mycket hyckleri tycker jag. Varför ska folk inte få ha sina egna avlopp när det ser ut så här?

Ledningnätet

På senare år har fler kunder kopplats in till avloppsreningsverket i Kåge, men enligt Ulf Åström, kommunens enhetschef för avlopp och ledningsnät, är inte det orsaken till problemen.

– Det har inget med kapaciteten att göra och det har inget att göra med att vi har kopplat in fler kunder från Drängsmark, säger Ulf Åström.

Anledningen är istället ett föråldrat ledningsnät, något som inte bara Skellefteå kommun utan även Sverige som helhet brottas med.

Nya avtal

Den här tiden på året, när snön smälter och vårregn faller, blir påfrestningarna extra stora.

– Dimensionen på ledningen i relation till mängden vatten som kommer på den här platsen är för liten och dessutom rinner det in för mycket ovidkommande vatten i ledningarna. Vissa perioder har vi de här problemen och vi beklagar att det händer, säger Ulf Åström.

Han säger att kommunen precis upphandlat nya ramavtal både för att utföra kontroller och för att åtgärda brister i ledningsnätet.

– Jag kan inte säga exakt när eller var vi kan starta, men det blir så klart där det är störst problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om