Vid fiskevårdsföreningens årsmöte togs frågan upp, om det finns risk för att Laisälven kan förorenas av detta avloppsslam. Mötet tog ett beslut att styrelsen ska ta upp frågan med kommunen. VA-ingenjör Jonas Callin, Arjeplogs kommun, säger att han hört talas om detta men anser att oron är obefogad.
– Det är högst otroligt att det skulle kunna förorena Laisälven, säger han.
Sluttäckning
I ca 10 år har avloppsslammet mellanlagras på gamla gruvparkeringen, ca 1,5 km utanför Laisvalls samhälle. Efter tre års mellanlagring är massan klar för att användas som sluttäckning av industriområdet. Callin berättar att avloppsslammet avvattnas innan det körs ut.
– Vi får ut en ganska torr substans, vilken blandas med aska från fjärrvärmepannan. Även om det skulle komma stora mängder regn så skulle det samlas mot vägkanterna som finns omkring området, det är dessutom 900 meter ner till strandkanten, säger Callin.
Kjell Jonsson i Laisvall är av en annan uppfattning.
– Det finns både diken och en bäck som kan föra med sig förorenat vatten ner i Laisälven, menar han.
Jonas Callin uppger att de tas vattenprover med jämna mellanrum. Proverna tas på tre olika ställen. Två prover tas vid uppsamlingsdiken en bit ner mot Laisan samt ett utloppsprov. Utloppsprovet tas nedströms gamla sjömagasinet, vid Adolfströmsvägen. Under 2015 togs sex vattenprover vid två olika tillfällen. Utlåtanden på analysprotokollet har lämnades utan bedömning vid samtliga prover. Bedömning görs om halterna är för höga.
Men det finns också en sanitär olägenhet enligt en del boende i Laisvall. Det luktar. Under vintertid, när befolkningen i Arjeplog fördubblas, körs det ut avloppsslam till Laisvall en till två gånger i veckan, sommartid något mindre frekvent enligt Callin.
– En gång trodde jag att det var något fel på vårat avlopp, det luktade fruktansvärt, lukten kom in i huset, berättar Kjell Jonsson.
Gruvrundan är ett populärt promenadstråk som går förbi gruvparkeringen och ner på vägen mot Adolfström, den har blivit mindre populär på grund av lukten.
Kommunen är medveten om problemet och tänker vidta åtgärder.
– En gång per år, på hösten, blandas det om och läggs ihop i nya högar, det kan ta en till tre dagar. Om vinden ligger fel så kan det lukta illa i Laisvalls samhälle. Jag har bara fått uppgifter från ortsborna att det luktar när det rörs om. Vi ska kontakta Boliden och undersöka möjligheten att flytta området för mellanlagring högre upp på berget mot dammen, säger Jonas Callin.
Ann-Christine Holmgren