Självmordstalet i stort minskar, men inte för personer under 25 år. En tonåring per vecka tar sitt liv i Sverige idag.
– Det är ett stort problem att folk inte vågar prata om det, att journalister inte skriver om det, att bekanta går omvägar för man vet inte vad man ska säga till någon anhörig som drabbats. Ofta sägs det att någon som tagit sitt liv, valde att ta sitt liv. Men man skulle väl aldrig säga att någon valde att dö i cancer? Den som är i en depression ser inget val, men mycket gör ju att behandla bara någon upptäcker det och vågar reagera i tid, säger Skogberg.
Över 1 500 personer tar sitt liv i Sverige varje år. Tio gånger fler försöker. Hundra gånger fler har allvarliga självmordstankar. Men ändå satsas det betydligt mer på att förebygga trafikolyckor, än självmord. Skogberg menar att kommunala handlingsplaner behövs.
– I Värmland har man infört nollvision kring självmord och en handlingsplan har antagits i fullmäktige. å det går och det är viktigt, säger han.
Ohälsa bland anhöriga
Årligen försvinner 48 000 levnadsår till följd av självmord. Därutöver leder det till mycket ohälsa bland anhöriga. Under föreläsningen visas en kort film kring Miami i USA, där de har välutvecklat system för att förhindra självmord.
– Barn lär känna kurator från barnsben så det blir en naturlig del att anförtro sig åt någon. Här i Sverige finns skolor där det är 2 000 elever på en kurator. Det borde vara 300 elever per kurator, säger Skogberg.
Dan Eriksson är volontär för Suicide Zero i Arvidsjaur och för ett år sedan lämnade in ett medborgarförslag om att kommunen bör upprätta en handlingsplan för att förebygga självmord.
– Som jag hörde det så hamnade det hos socialnämnden och jag har ju fått ett svar. Jag skrev det för att få till en handlingsplan, att väcka tanken, men vad jag vet så någon handlingsplan finns inte, säger han.
”Jättebra föreläsning”
Ingen kommunpolitiker syntes till när det förelästes i fullmäktigesalen på tisdagen. Däremot fanns flertalet tjänstemän på plats, och en av dem var HR-chef Åsa Fjällman.
– Jag tycker det var jättebra föreläsning, tänkvärt. Det där medborgarförslaget som ska ha inkommit till kommunen har jag inte sett eftersom det tydligen har hamnat hos socialnämnden, säger hon. Huruvida kommunen bör ha en handlingsplan kan hon inte säga något om.
– Men jag skrev faktiskt upp de exemplen som nämndes över kommuner som har väl utarbetade handlingsplaner redan. Hur ser den ut? Vi gör ganska ofta så att vi drar nytta av andra som hunnit längre, så kanske det kan vara något för oss.
Malin Johansson