En abstrakt variant av ett isbjörnsspår, inkarvat i snön. Väggarna kan vara allt från en meter tjock, till flera, och ljudisoleringen som så mycket snö i alla riktningar ger känns märklig. Kompakt men ändå lätt. Spåren på väggarna i sovdelen av snöhotellet ger en vink om vilket utrotningshotat djur rummet hör till. Trots att det är femte året man bygger upp Iglootel, fortsätter man bjuda på överraskningar. Det finns inget som inte har en mening av alla karvningar som gjorts.
– De här staplarna är en streckkod som återkommer i korridorerna. Om man scannar den kommer den visa information om de globala klimatförändringarna, säger Celine, som guidade runt på Iglootel på måndagskvällen.
Iglootel är en produkt av att det tyska flygbolaget Flycar tyckte det var både trist och slöseri att biltestarlinjen, mellan olika destinationer i Tyskland och Arvidsjaur, skulle gå tom tillbaka när man lämnat av ingenjörerna i Sverige.
– Då kom man på detta, och det har varit mycket framgångsrikt. Vi ökar i gästnätter varje år, säger platschefen Andrea Fritsche.
Arbetet med att uppföra snöhotellet började i mitten av november och har sysselsatt ungefär 50 personer; ingenjörer, ljud- och ljustekniker, konststudenter från Tyskland, traktorförare. Själva konstruktionen baseras på stora ballonger som kläs med snö och som sedan punkteras och avlägsnas.
Vi ökar i gästnätter varje år