Hon är marknadsgeneral för den 35:e vintermarknaden i Burträsk, som slog upp sina portar redan på tidigt på fredagsförmiddagen.
– Det är jättekul att den har funnits i så många år, men vi har inte planerat något speciellt kring jubileet. Det kanske blir till sommaren, säger Gerd Glaas Lundberg.
Varför tror du att Burträsk marknad lockar så många knallar?
– Det är tydligen knallar som brukar vara här som sprider ryktet att det är så trevligt i Burträsk. Vi har ganska många nya knallar i år och det är fler och fler som säljer mat i olika former, säger hon.
Gynnsamt marknadsväder
Redan vid 10-tiden på fredagen kretsade besökare kring stånden. Och enligt både knallar och kunder var fredagens marknadsväder perfekt – ett par minusgrader, vindstilla och halvklart.
Ove Sohlberg och Peter Liif Sohlberg, far och son från Lycksele, har varit med ända från början – för Oves del ännu tidigare. De båda har marknadsplats intill varandra och säljer munkar och hamburgare.
– Jag har sålt hamburgare här varje vinter i 40 år, säger Ove Sohlberg och fortsätter:
– Det var när Per-Rune Lindgren drog igång försäljning här i Burträsk vintertid som jag började.
Generationsskifte
Nu kommer far och son att genomföra ett generationsskifte – från och med nästa år tar Peter Liif Sohlberg över helt och hållet. Då blir det både munkar och hamburgare i regi av den yngre generationen Sohlberg.
Bland besökarna på fredagen fanns Sigvard Holmlund. Han provade mössor av prärievarg och amerikansk lo. Månne skulle han rusta sig för vargavinter?
– De är varma och sköna, konstaterade han.
Burträskaren Linnea Lundström tog också en sväng på marknadsområdet tillsammans med sönerna Måns och Ted. De bar på ballonger och godisremmar.
– Det är mysigt med marknad och det är perfekt marknadsväder, menade hon.