Situationen betecknas som jämförbar med vid samma tid i fjol. I maj fanns det ett 80-tal tjänster utannonserade inom för- och grundskola. Fram tills semesterperioden inleddes hade cirka hälften av dessa tjänster tillsatts.
– De senaste dagarna har fler vakanser tillsatts, men helt klart kommer vi att sakna behörig personal vid skolstarten.
Det innebär rent konkret att vissa elever kommer att få starta terminen utan att ha behörig pedagog som lärare.
– Så är det dessvärre och situationen är ju inte unik för oss i Skellefteå. Lärarbrist finns i hela landet, säger Jan Söderström.
Dragkamp
Största bristen märks bland specialpedagoger, NO-ämnen och språk. Jan Söderström konstaterar även att de största bekymren att få behöriga lärare märks i ytterområdena. Ett bekymmer är även att dragkamp pågår mellan kommuner för att locka lärare.
– Vi satsar hårt på marknadsföring och har ett bra mottagande av nya pedagoger, säger Jan Söderström.
Fredrik Stenberg, socialdemokrat, är ordförande i barn- och grundskolenämnden. Han är också oroad.
– Givetvis är läget långt i från optimalt. Vad man på de enskilda skolorna måste satsa på är att behöriga lärare får avsätta resurser för att hjälpa vikarierna.
Inom politiken finns ett beslut om att förskollärare som påbörjar utbildning garanteras jobb inom kommunen. Något liknande beslut finns inte vad gäller andra typer av pedagoger, exempelvis ämneslärare.
Löneläget
– Vi för nu diskussion kring detta, säger Fredrik Stenberg som också arbetar för att få förlagd lärarutbildning till Campus i Skellefteå.
När det gäller lönebiten så sätts nu också stort hopp till att yrket kommer bli mer populärt då staten skjuter till extrapengar för att höja löneläget.
– I södra Sverige är det dragkamp om lärarna då kommunerna ligger så nära varandra geografiskt. Riktigt så är ju inte situationen på våra breddgrader.