Nu på måndagsmorgonen inleddes mordrättegången i hovrätten i Umeå.
Amir Amiri dömdes den 27 mars av Skellefteå tingsrätt för mordet på en äldre kvinna i ett soprum på Åkargatan i Norsjö den 14 oktober i fjol. Påföljden blev 14 års fängelse, där tingsrätten tog hänsyn till att han var under 21 år när brottet inträffade.
Här nedan berättar målsägandebiträdet Urban Rönnblom om den svåra situationen för de nära anhöriga till mordoffret:
Amir Amiri överklagade domen till hovrätten i Umeå, där det blev en strid om åklagarens begäran om att en nära anhörig till mordoffret borde få svara på kompletterande frågor vid den nya förhandlingen.
Hovrätten beslutade att det skulle bli så, vilket 21-åringens advokat motsatte sig:
– Målsäganden hördes först av alla, direkt efter min sakframställning där det klart framgick att min uppfattning var att den äldre kvinnan kom till soprummet 10-15 minuter före min klient rent faktiskt skulle ha kunnat befinna sig där. Åklagare ställde frågor om detta i förhöret, bland annat om promenadvägar och hennes rutiner gällande parkering av sparkcykeln.
– För de fall åklagaren ansåg att hans förhör behövdes kompletteras så borde det ha skett under de sju dagar som förhandlingen pågick. Det saknas anledning att tillåta tilläggsförhör, fortsatte Linda Sundlöf i en Norran-intervju den 4 maj.
Åklagare Petra Lundberg: Målsäganden har i efterhand varit väldigt upprörd över försvararens påståenden om den mördade kvinnans färdväg, att målsäganden upplever kategoriska påståenden från ett vittne samt om försvararens påståenden om den tid det enligt försvaret skulle ha tagit för kvinnan att ta sig från Ica i Norsjö, som hon lämnade klockan 12.51 den aktuella lördagen.
Nu på måndagen har alltså rättegången startat i Umeå. Den inleds med att åklagare Petra Lundberg håller sin sakframställan och Linda Sundlöf får kommentera och bemöta dessa uppgifter.
Därefter ska förhöret med målsäganden, som hölls vid rättegången i Skellefteå spelas upp. Efter detta hålls ett tilläggsförhör med målsäganden, som är på plats i rättssalen i Umeå.
De tre efterföljande rättegångsdagarna ska, efter beslut av hovrätten, hållas utan att parterna behöver närvara.
Det kallas att man ”hänvisar till muntlig bevisning”, helt enkelt att samtliga förhör som hölls i tingsrätten spelas upp inför hovrättens ledamöter.
Detta var något som Linda Sundlöf motsatte sig, hon menade bland annat att det i ett så allvarligt rättsfall är viktigt att ”samtliga aktörer tar del av bevisningen i ett sammanhang”.
– Hovrättens beslut om muntlig hänvisning gick inte heller att överklaga, påpekade Linda Sundlöf efter att hovrätten tog beslutet.
Vid den femte rättegångsdagen ska två omförhör hållas med två Norsjöbor, som hördes per telefon av tingsrätten.
Här nedan kan du se polisens tidslinje, var och när 21-åringen sågs i samhället vid tiden för mordet: