I Norsjö har omkring 90 kommunanställda helt eller delvis arbetat hemifrån under pandemin, de allra flesta inom administration, handläggning och ledning.
När arbetsgivaren har ställt frågor om det i årets medarbetarenkät visar det sig att en klar majoritet – drygt 90 procent – tycker att det har fungerat bra. Lättare att fokusera, ökad effektivitet och mindre tid som går åt till resor är några fördelar som de lyfter fram.
Men visst finns det även baksidor med distansarbete, till exempel minskade sociala kontakter och sämre ergonomi.
Enkäten visar också att många vill fortsätta jobba hemifrån, om än inte på heltid.
– Vi ser att många vill jobba hemifrån sporadiskt eller vissa fasta dagar, berättar Inger Johansson, HR-chef på Norsjö kommun.
Så kan det också komma att bli. Kommunledningen arbetar just nu med ett förslag till riktlinjer, och i Norsjö kommer det inte att bli så att alla anställda på kommunkontoret är tillbaka på sina arbetsplatser när restriktionerna lättas den 29 september.
– Fram till slutet av året kommer det att bli en successiv övergång. Det blir individuella överenskommelser, eventuellt även gruppvis, för att hitta olika hybridlösningar, säger Inger Johansson.
Upphandlaren Emma Lindfors är en av dem som har arbetat hemifrån. Hon tycker att det har fungerat bra, men ser ändå fram emot att återvända till kontoret.
– Jag saknar alla mina kollegor och att gå och ta en kaffe i fikarummet, berättar hon.
Samtidigt skulle hon gärna dela sin arbetstid mellan kontoret och hemmet framöver.
– Om möjligheten kommer framöver med en kombination tror jag absolut jag kommer att arbeta en del dagar helt eller delvis hemifrån.
I Malå ska krisledningsgruppen besluta om hur man ska göra på måndag. Då fattas även beslut om kommunkontoret ska låsas upp.
Men enligt Ella-Marit Pilto, administrativ chef på Malå kommun, är det ingen större fråga då de allra flesta har varit på sina ordinarie arbetsplatser.
Det gör också att det är svårt att utvärdera hur distansarbetet har gått. Däremot har kommunen gjort andra erfarenheter.
– Digitaliseringen gick säkert snabbare på grund av pandemin. Och med alla digitala möten slipper man åka så långt. Men visst blir det trevligt om man kan träffas inom huset igen, säger Ella-Marit Pilto.