”Håll i, håll ut, håll avstånd. Tillsammans ska vi skydda de svagaste.” Orden har klingat så ofta de senaste månaderna att de alltmer kommit att likna ett mantra.
Men för Martin och Britt Lidén i Norsjö ekar orden rätt tomt just nu. När Martin häromdagen klev på sjuktransporten till lasarettet i Skellefteå satt det redan en patient i taxin. Dessutom väntade ytterligare en patient som skulle kliva på i Bastuträsk.
Hustrun Britt, som åkte med som medföljande, reagerade direkt.
– Jag sa ”jag vägrar, de får skicka en bil till”. Men det gick inte för sig, berättar hon.
Orsaken till hennes reaktion är att Martin är 77 år och har en omfattande sjukdomsbild bakom sig. Förutom hjärtproblem lider han bland annat av diabetes. Därför ska han undvika trängsel i dessa coronatider, något som för övrigt även gäller de andra patienterna som åkte med i taxin.
Men med chauffören blev de ändå fem personer i fordonet, berättar Britt Lidén:
– Man blir så fruktansvärt upprörd.
Det var visserligen en mindre buss och ingen personbil de åkte i. Men utrymmet var ändå inte större än att tre personer fick sitta på rad bakom varandra, utan några säten emellan.
På hemvägen åkte de med en annan taxi och en annan chaufför och då var de fyra personer i fordonet inklusive chauffören. Då var påbudet att ingen fick sitta längst fram bredvid chauffören, något som inte gällde under resan till lasarettet.
Konstigt att det är så olika bud, tycker Britt. Men framförallt tycker hon att det känns väldigt inkonsekvent att alla uppmaningar om social distansering plötsligt inte gäller när man ska åka en sjukresa.
Det är också något som riskerar att drabba de allra mest utsatta.
– De säger att vi ska hålla oss undan och inte gå ut och handla. Men hur blir det när inte hela kedjan fungerar? Att sitta och trängas i en bil går tydligen bra, säger Britt.
Tommy Svensson, servicedirektör på Region Västerbotten, säger att det var en ganska intensiv debatt om sjukresorna i början av pandemin. Då gjordes också en del justeringar, bland annat bokades resor om så att det skulle bli mer ensamåkande för de känsliga dialyspatienterna.
– Vi beslutade också att införa att man inte åker fler än två stycken i en sedan och fyra i en stor bil, säger Tommy Svensson.
Det är ändå sjuka människor det handlar om, folk i riskgruppen, räcker det?
– Det är den bedömning vi har gjort. Vi har fört en dialog med smittskyddsläkare och kommit fram till det här.
Men om Martin Lidén hade bott någon annanstans och tillhört en annan region är det inte säkert att han hade behövt sitta och trängas med andra i taxin. Reglerna ser nämligen olika ut i olika regioner och i bland annat i Stockholm, Uppsala och Halland får de som tillhör riskgrupperna åka ensamma i bilen.
På lite närmare håll har samma rutiner införts i Region Västernorrland. Där bestämdes först att maximalt två passagerare får åka med samma sjukresa, något som senare ändrades till att alla som tillhör riskgrupperna erbjuds att åka i egen taxi.
Varför inte i Västerbotten?
– Det gjordes en bedömning utifrån läget vi befann oss i. Vi har svårt att jämföra oss med Stockholm. Då är Västernorrland mer jämförbart, men vi har gjort en annan bedömning. Det är också ganska många som har gjort ungefär samma bedömning som vi, säger Tommy Svensson.
Och så handlar det om pengar?
– Ja, det handlar om pengar också. Men det är även en kapacitetsfråga. Ensamåkande skulle innebära en ganska stor belastning på fordonsflottan. Den kapaciteten kan vara svår att nå i vissa områden.
Tommy Svensson säger att han kan förstå Britt Lidéns upprördhet över att människor i riskgrupperna å ena sidan uppmanas att inte gå och handla och å andra sidan tvingas dela taxi med flera andra personer.
Han konstaterar att dilemmat med sjukresor är att fordonet har ett begränsat utrymme. Det blir lite som på flyget.
– Men jag tycker ändå att vi har tagit vårt ansvar och försökt glesa ut resenärerna. Sedan är vi lyckligt lottade i Västerbotten som har haft så lågt utfall. Och vi har ändå försökt lyssna på synpunkter från patienter och brukare och gjort en bedömning i dialog med smittskyddsläkare.