Startar vintillverkning i Norsjö

Nu tillverkas det vin i syltfabrikens gamla lokaler i Norsjö. Idunn Norsjö Wine heter företaget, som använder norrländska blåbär som råvara och siktar på export till Asien.

Lars Normark och de andra har fullt upp när vinfabriken i Norsjö genomför den första buteljeringen i stor skala.

Lars Normark och de andra har fullt upp när vinfabriken i Norsjö genomför den första buteljeringen i stor skala.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2018-05-22 08:00
Att tillverka vin för kommersiellt bruk är en komplicerad process, därför har Idunn Norsjö Wine anlitat vinkonsulten Alexandra Beaulieu Boivin från Kanada.
Att tillverka vin för kommersiellt bruk är en komplicerad process, därför har Idunn Norsjö Wine anlitat vinkonsulten Alexandra Beaulieu Boivin från Kanada.

Att en vinfabrik startas i Norrland hör inte till vanligheterna. Lars Normark och Li Holmberg, som står bakom Idunn Norsjö Wine, känner i alla fall inte till någon annan på de här breddgraderna.

Annars finns det en lång tradition av att tillverka solvin av blåbär i Norrland och Lars och Li började också i liten skala, med att tillverka vin av egenhändigt plockade bär som de bjöd vänner på.

Bra respons

– Det var 2012. Vi fick fram bra blåbärsvin. Vi bjöd även utländska gäster på det och de blev överrumplade över resultatet, berättar Li.

Vinfabriken innehåller även ett litet labb, här är det Alexandra Beaulieu Boivin och Lars Normark som utför tester.
Vinfabriken innehåller även ett litet labb, här är det Alexandra Beaulieu Boivin och Lars Normark som utför tester.

Men att kommersiellt tillverka vin är en hel vetenskap, därför följde några år då hon och Lars sökte kompetens. Det visade sig inte vara det lättaste.

Vi förädlar naturtillgångar som finns här. Annars är vi duktiga på att ta hand om skog och malm men 95 procent av blåbären ligger bara och ruttnar.

– Vi letade i hela Sverige och även i Finland. Till slut hittade vi en vinmakare i Stockholm, berättar Lars.

Från Kanada

Att tillverka vin av blåbär är dock lite speciellt. Därför har nu Lars och Li tagit hjälp av den kanadensiska vinkonsulten Alexandra Beaulieu Boivin som har erfarenhet av just det.

Lars Normark och de andra har fullt upp när vinfabriken i Norsjö genomför den första buteljeringen i stor skala.
Lars Normark och de andra har fullt upp när vinfabriken i Norsjö genomför den första buteljeringen i stor skala.

Efter lite tester har nu produktionen dragit igång och när Norran kommer på besök ska de första flaskorna buteljeras.

– Målet är att de ska vara ute på Systembolaget i höst, berättar Li.

Export

Men Idunn Norsjö Wine siktar inte bara in sig på Sverige. Målet är också att gå på export till Asien, en marknad som Li känner väl då hon själv kommer från Kina och jobbar mycket mot Asien i sitt konsultföretag Ekcom.

Lars driver sedan tidigare företaget Rålunds Bygg & Snickeri och det är också en erfarenhet som kommer väl till pass i det nya företaget.

Li Holmberg berättar att företaget tillverkar tre olika viner av blåbär: Classic, exklusiv och glöggvin.
Li Holmberg berättar att företaget tillverkar tre olika viner av blåbär: Classic, exklusiv och glöggvin.

En annan orsak till att de siktar på den asiatiska marknaden är att blåbärets hälsoeffekter är väl kända där.

Lokal råvara

Li och Lars tycker att det känns bra att ta vara på en råvara som annars skulle gå till spillo.

– Vi förädlar naturtillgångar som finns här. Annars är vi duktiga på att ta hand om skog och malm men 95 procent av blåbären ligger bara och ruttnar, säger Li och fortsätter:

– Vår drivkraft är att det är ekologiskt, hållbart, hälsosamt och att bären inte är besprutade. Eftersom det finns en gammal tradition att göra solvin av blåbär ser vi det också som ett sätt att förädla och modernisera ett kulturarv på ett innovativt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!