Startar fysioterapiföretag i Norsjö

Rebecka Karlsson har etablerat företaget Norsjö Fysioterapi AB och flyttat in i Norsjö Rehab Centers lokaler. Hennes väg in i branschen kom via en egen skada som satte stopp för karriären som skidåkare.

På sin mottagning kommer Rebecka Karlsson att arbeta med rehabilitering, undersökning, bedömning och behandling av rörelseapparaten.

På sin mottagning kommer Rebecka Karlsson att arbeta med rehabilitering, undersökning, bedömning och behandling av rörelseapparaten.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2022-02-22 21:00

Rebecka Karlsson, som bor i Kvammarnäs, blev intresserad av fysioterapi och sjukgymnastik när hon själv drabbades av en idrottsskada i nacken.

– Jag behandlades då av en skicklig fysioterapeut i Umeå och insåg att det här var ett yrke för mig, berättar hon för Norran.

Rebecka gick på skidgymnasiet i Lycksele tills hon drabbades av nackskadan och därefter satsade hon på att gå det estetiska gymnasieprogrammet.

Rebecka Karlsson ska arbeta med rehabilitering, undersökning, bedömning och behandling av rörelseapparaten.
Rebecka Karlsson ska arbeta med rehabilitering, undersökning, bedömning och behandling av rörelseapparaten.

Sedan läste hon fysioterapiprogrammet vid Umeå universitet. När examen var fixad fick hon direkt arbete som fysioterapeut hos Norsjö kommun. De senaste sex åren har hon jobbat på Malå sjukstuga och på Norsjö vårdcentral där hon främst arbetat med fysioterapi inom primärvården.

En viktig anledning till att hon ville starta eget var att kunna styra över sin egen tid och att själv besluta om vilka utbildningar hon ska gå för att vidareutbilda sig.

– Jag kommer från en företagarfamilj så livet som företagare är inget främmande för mig. Att starta eget har jag hela tiden haft i sikte, men egentligen inte just nu när vi har så små barn, en treåring och en som bara är ett halvår, säger Rebecka.

Fast det gällde för Rebecka att passa på när Per Lindberg, som drivit Rehab Center i Norsjö sedan 1996, aviserade att han skulle gå i pension. Hans samverkansavtal med Region Västerbotten skulle annars ha överlåtits till någon annan fysioterapeut som vill vara verksam i Norsjö.

Trots att hon inte öppnar kliniken förrän den 1 mars har ryktet spritt sig i bygden och hon tar också över en hel del av Per Lindbergs patienter.

– Så småningom ska jag även komma igång med gruppträning för nyblivna mammor som speciellt behöver träna sin bål, berättar Rebecka Karlsson.

På sin mottagning kommer hon att arbeta med rehabilitering, undersökning, bedömning och behandling av rörelseapparaten. Rebecka arbetar främst med ortopedisk manuell terapi, OMT. I bedömningen använder hon olika undersökningsverktyg där smärtreproduktion samt avlastnings- och rörlighetstester ingår.

– Jag tar också hänsyn till eventuell påverkan av psykosociala faktorer.

Rebecka Karlsson sätter upp skylten till sina nya klinik.
Rebecka Karlsson sätter upp skylten till sina nya klinik.

Behandling planeras i samråd med patienten där man sätter upp konkreta del- och slutmål. Den baseras på individens förutsättningar och kan vara smärtlindrande, rörelseökande eller stabiliserande. Metoder som hon använder är specifikt anpassad träning, ledmobilisering, manipulation, tejpning, mjukdelsbehandling av muskler och behandling av det perifera nervsystemet.

– Jag använder mig till exempel av akupunktur för att lindra smärta, säger Rebecka Karlsson. 

Ofta kompletteras den manuella behandlingen med individuell funktionsträning eller styrketräning.

– I mina lokaler finns även ett gym där jag tillsammans med mina patienter kan söka efter lämpliga övningar, berättar Rebecka.

Fysioterapeuten Rebecka Karlsson öppnar en egen klinik i Norsjö
Fysioterapeuten Rebecka Karlsson öppnar en egen klinik i Norsjö

Under ett besök hos en OMT-fysioterapeut undervisas alltid patienten om den troliga orsaken till besvären. Detta syftar till att öka patientens kunskap om sina besvär.

– Ökad kunskap leder till en känsla av kontroll, vilket i sin tur innebär minskad oro och en minskad smärtupplevelse. Jag uppmuntrar också patienterna till egenaktivitet för att förhindra återfall. Det behövs ofta inte så stora förändringar i livsmönstret för att få ett bra resultat, avslutar Rebecka Karlsson.

Fysioterapi

Fysioterapi innefattar undersökning och behandling med syfte att bedöma, bota, förebygga eller lindra sjukdomar, främst sådana som manifesterar sig i rörelse- och stödjeorganen det vill säga muskler, leder, skelett och nerver. Folkhälsa, stress, idrottsmedicin, manuell medicin och ortopedi är några viktiga kompetensområden men även utveckling av människors kunskaper, kompetens, förhållningssätt samt organisationers och samhällsstrukturers påverkan på hälsa. 

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!