1983 startade Katarina Holm Johansson Katarinas Hembageri. Efter några år kom hennes man Börje Johansson med och de bildade tillsammans Kvarnåsen Bröd, som hade upp till åtta anställda och producerade färskt bröd enligt Katarinas egna recept. Bakandet slet på kroppen och efter 25 år lämnade hon bageriet. Idag drivs det av deras son Staffan Johansson som fokuserar på produktion av skorpor. Katarinas kardemummaskorpor är en långskorpa som bland annat säljs av Coop.
Men en gång företagare alltid företagare. 2006 startade Katarina företaget Energibalans och började i mindre skala utveckla ett program för kostråd.
– Detta utvecklades successivt och här samarbetade jag med tidningen Hälsa där jag var viktcoach under närmare tio år, berättar Katarina.
2011 gav hon också ut boken ”Viktcoachens bästa tips och råd” på ICA Bokförlag.
2015 gjorde Katarina en nystart för att kasta loss ordentligt och startade företaget Nutrition Data Sweden AB. Programmet som hon utvecklat är ett system för avancerad näringsberäkning och rådgivning inom kost och träning. I utvecklingsarbetet har hon samarbetat med företaget Bergklint Education, forskare vid Umeå universitet och Karolinska Institutet samt ett flertal dietister inom vården samt träningsexperter från flera gym, bland andra den kända personliga hälsocoachen Fia Larzon och olika utbildningsföretag.
– När det gäller de digitala tjänsterna samarbetar jag jättetight med företaget Vaia i Sorsele. Det känns bra att också kunna arbeta ihop med lokala företag, säger Katarina.
Systemet används idag av ett stort antal dietister, kostrådgivare, fysioterapeuter och personliga tränare runt om i Sverige.
– Vid utvecklingen tar jag emot många tips och råd från dem som använder programmet. Det är ovärderligt.
Det fungerar så att klienten själv registrerar sina måltider och aktiviteter i en app, vilket gör att dietisten eller kostrådgivaren snabbt får en överblick och kan analysera behovet av förändring.
– Den senaste nyheten är att man nu med hjälp av Nutrition Datas app kan skanna foton av den måltid man ska äta. Fotot omvandlas då med hjälp av AI till livsmedel inklusive näringsdata. Det känns nästan som trolleri, skrattar Katarina.
Man kan göra näringsberäkningar och skicka tips på nyttiga recept. Det finns också möjlighet att kommunicera med klienten och skicka uppföljande enkäter.
– Personliga tränare använder Nutrition Data för att skapa träningsprogram och kostscheman till sina klienter, berättar Katarina.
Hennes bror Lennart Holm är anställd på heltid i företaget och sköter support och försäljning. Katarina jobbar själv halvtid, mestadels med utvecklingen av programmet.
– Jag fick trappa ner efter en stor hjärnoperation som rättade till en ovanlig missbildning. Operationen följdes av en tuff tid men jag kom upp på fötterna igen.
Nu som 62-åring siktar hon på att sälja företaget för att kunna syssla med andra intressen i livet. Efter försäljningen tänker hon lära sig mer om foto och film och även måla mera.
2024 omsatte Nutrition Data Sweden cirka 3,3 miljoner kronor och redovisade en vinst på 701 000 kronor.
– Det har visat sig finnas flera som är intresserade så det är nog inte så långt bort med en försäljning. Allra bäst vore det förstås med en ny lokal ägare, avslutar Katarina Holm Johansson.