Så många jobb och företag skapades genom Leaderprojekt

2014–2022 drevs 70 projekt inom Leaderområdet Skellefteå Älvdal, som omfattar kommunerna Malå, Norsjö och Skellefteå, förutom Skellefteå tätort. Totalt skapade dessa projekt 100 nya årsarbeten. Och nu har en ny programperiod precis inletts.

Carolina Lönnberg och Monica Marklund är verksamhetsledare för föreningen Skellefteå Älvdal.

Carolina Lönnberg och Monica Marklund är verksamhetsledare för föreningen Skellefteå Älvdal.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2023-09-09 08:00

– 109 nya företag startades tack vare projekten inom Skellefteå Älvdal och 29 nya fysiska mötesplatser skapades. Cirka åtta miljoner kronor redovisades i ideella resurser men den siffran är nog i verkligheten mycket större, säger Monica Marklund, verksamhetsledare för Skellefteå Älvdal.

Hon är mycket nöjd med vad dessa projekt ledde till när det gäller utvecklingen på landsbygden. 

undefined
Peter Tjärnlund arbetade med upprustningen av vandringsleden Rågmjölsvägen.

– Det handlar nu inte bara om att skapa jobb och företag utan lika mycket om att få framtidstro på landsbygden och göra det trevligt att bo och verka här, betonar hon.

Monica arbetar fortfarande halvtid hos den ”gamla” ideella föreningen Skellefteå Älvdal och i den helt nya föreningen som bildats för programperioden 2023–2027.

– När det gäller projekten 2014–2022 ska allt vara slutredovisat och klart till mitten av 2025. Sedan går jag i pension, berättar hon. 

undefined
"Under den här programperioden trycker man mycket hårdare än tidigare på hållbarhetsfrågorna", säger Carolina Lönnberg.

Monica Marklund konstaterar att projekten varit väl utspridda i de tre kommunerna och att de uppvisar en stor bredd av verksamheter.

– Det har inte varit någon brist på projektidéer. Flest beviljade projekt har vi haft inom besöksnäringen, säger hon.

Det projekt som skapat flest nya jobb och företag är Nyföretagarcentrum Skellefteås satsning på att öka nyföretagandet på landsbygden.

undefined
Utveckling av gården Rismyrliden var ett av Leaderprojekten.

– De har genomfört informationsträffar, kurser, workshops och rådgivning på flera orter inom Skellefteå kommun och det slog mycket väl ut, berättar Monica Marklund.

När det gäller projekt med nytänkande som fått stor betydelse lyfter hon fram projektet ”The new land of opportunity” som drevs av företaget Happy Hearty AB.

– De producerade vloggavsnitt på sociala medier där de presenterade den positiva bilden av vår bygd. Dessa filmer fick ett bra genomslag och gjorde mycket bra reklam för att få fler att flytta hit eller investera i området, berättar Monica Marklund.

undefined
"109 nya företag startades tack vare projekten inom Skellefteå Älvdal och 29 nya fysiska mötesplatser skapades", berättar .Monica Marklund.

Skellefteå Älvdal fick den 1 augusti ytterligare en verksamhetsledare i Carolina Lönnberg. Hon kommer från Malå och har tidigare bland annat arbetat som ekonom hos företag i Umeå och senast jobbade hon som administrativ koordinator på Tannbergsskolan i Lycksele. Nu bor hon tillsammans med sin sambo i Åmliden.

För programperioden 2023–2027 har Skellefteå Älvdal tilldelats 32 miljoner kronor. Vid det senaste styrelsemötet prioriterades projekt för 3,7 miljoner kronor. 

– Totalt inkom 16 intresseanmälningar varav fyra prioriterades. Under den här programperioden trycker man mycket hårdare än tidigare på hållbarhetsfrågorna. Detta omfattar också att det ska finnas en fortsättning av något slag efter att projektet avslutats, säger Carolina Lönnberg.

undefined
Upprustningen av hamnen i Kallviken var ett av förra programperiodens Leaderprojekt.

Det ena projekten handlar om att skapa en saluhall i Lövånger. Det andra beviljade projektet är skapandet av den permanenta ishockeyutställningen ”Månskensrinkarna” i Västanträsk. Det tredje är projektet ”Aktiv fritid” i Mal ska utveckla en verksamhet av ungdomar för ungdomar vars hjärta består av ett bibliotek med aktivitetsutrustning som återbrukas och lånas gratis. Och så prioriterades även projektet ”Vår gemensamma handel – Hjärta Norsjö” som ska synliggöra och bredda det lokala utbudet, samt bidra till ett trevligare samhälle. Butikerna i Norsjö ska tillsammans utvecklas till ett upplevelsecentrum.

undefined
Carolina Lönnberg och Monica Marklund konstaterar att det inte råder någon brist på projektidéer.
Skellefteå Älvdal

Den ideella föreningen Skellefteå Älvdal driver 2023–2027 verksamhet i tre kommuner, Malå, Norsjö och Skellefteå med undantag för Skellefteå tätort. Pengarna kommer från EU, närmare bestämt från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, från svenska staten och även från de tre kommunerna samt från Region Västerbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!