Mässgeneralerna Evelina Altered och Christer Boman var mycket nöjda med mässan som den här gången lockade rekordmånga utställare – närmare bestämt 28 lokala producenter av livsmedel och hantverk. Loop står just för lokalt odlat och producerat.
Evelina Altered konstaterar att det är många utställare som återkommit år efter år sedan mässan startade 2018.
– Men det kommer också en hel del nya. Tidigare har vi satsat på utställare från Skellefteå--Norsjö--och Malåområdet men nu har vi vidgat geografin en aning, berättar hon.
En av de nya utställarna är paret Richard Stenlund och Evelina Forssell från Bjurström, utanför Boliden. Där driver de ett mindre lantbruk där de har höns, ankor, gäss, påfåglar, getter och får. På Loop-mässan visade de upp kycklingar och ankor som var speciellt populära bland de yngre besökarna. Hönsrasen som de satsar på är Hedemora. Den rasen var nästan utrotningshotad för 30 år sedan eftersom den var ersatt av snabbväxande, högvärpande raser. Då fanns bara en enda liten flock kvar av den lokala variant som döptes till Hedemorahöna. Allt sedan Hedemorahönan räddades 1982 har den bevarats i små hushållsflockar.
– Hedemorahönan har oändliga färgkombinationer på sina fjädrar, allt från gult till rött till organge, berättar Richard Stenlund.
Ny utställare var också Marja Kringberg från Gallejaur som bland annat syr kaffepåsar och sockerpåsar i läder från hjort och ren.
– På mässan visar jag också också upp mina nyckelband som är en helt ny produkt, berättar hon.
Det här är andra gången som hon ställer ut sina produkter på en mässa. Den första var på hantverksmässan i Lycksele i början av september.
– Jättekul att vara här i Raggsjö med så många besökare, säger Marja Kringberg.
Norsjö ridklubb fanns också på plats i Raggsjö och erbjöd ponnyridning.
– Vi brukar passa på att vara med på olika event i trakten för att visa upp oss och det här är första gången som vi är med i Raggsjö, berättar Eleonore Hedman från Norsjö Ridklubb.
För underhållningen svarade Ludvig Berg och Bertil Morén. På menyn för dagen stod palt från Bastuträsk Chark med lokala tillbehör.
– Vi har en mycket positiv utveckling i Raggsjöbygden med inflyttning. Medelåldern ligger på 40 år bland de cirka 40 byborna och vi har brist på pensionärer, avslutar Christer Boman och skrattar.